Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
- Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Szynkę kroimy w kostkę
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Dodajemy szynkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – czytaj opis zawarty w piktogramach.
Uwagi
Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ może to doprowadzić do powstania zbitej masy.
Ostrożnie używamy soli. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.
Autor
Lista składników
- 1 marchewka (60 g)
- 150 g wędzonej szynki
- ½ pietruszka (40 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- ½ ziemniaka (45 g)
- 1 ugotowane na twardo jajko (ok. 51 g)
- ½ jabłka (90 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- ½ płaskiej łyżeczki musztardy sarepskiej (5 g)
- 1 łyżka majonezu (25 g)
- ¼ małego pęczka zielonej pietruszki (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owoce morza ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami i camembertem
Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >