Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
- Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Szynkę kroimy w kostkę
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Dodajemy szynkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Konieczniej zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki jarzynowej.
Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ może to doprowadzić do powstania zbitej masy.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
- Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Jabłko (świeże) (90 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Ziemniak (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Majonez (25 g)
- Natka pietruszki (świeża) (6 g)
- Musztarda (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko