Sałatka makaronowa z ogórkiem

Sałatka makaronowa z ogórkiem
Przygotowanie
- Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty.
- Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę.
- Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażyć wszystko razem przez 2 – 3 minuty.
- Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać na patelnię. Wymieszać wszystko i przesmażyć koło 1 minutę. Na koniec dodać posiekane oliwki.
- Przygotować sos do sałatki – w osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
- Na koniec połączyć wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodać zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sałatkę makaronową możesz przyrządzić na bazie makaronu z dyni – przepis znajduje się w podpiętych, powiązanych.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Dynia makaronowa (780 g)
- Brokuł (świeży) (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Oliwki czarne (36 g)
- Jarmuż (świeży) (30 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Sok z cytryny (6 g)
- Cytryna skórka (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko