logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka makaronowa z ogórkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32777995-ed3c-488e-b78d-b97890587b09-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Przygotowanie

  • Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty.
  • Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę.
  • Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażyć wszystko razem przez 2 – 3 minuty.
  • Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać na patelnię. Wymieszać wszystko i przesmażyć koło 1 minutę. Na koniec dodać posiekane oliwki.
  • Przygotować sos do sałatki – w osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
  • Na koniec połączyć wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodać zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej codziennej diecie.

Uwagi

Sałatkę makaronową możesz przyrządzić na bazie makaronu z dyni – przepis znajduje się w powiązanych.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Upieczony miąższ z połowy dyni makaronowej (ok. 780 g)
  • 6 różyczek brokułu (150 g)
  • 1 garść czarnych oliwek (36 g)
  • 2 gałązki jarmużu (30 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1 mały zielony ogórek lub pół dużego (90 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (ok. 2 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 ml)
  • 1 szczypta soli kłodawskiej (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >