Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Przygotowanie
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance
- Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie
- Migdały kroimy na mniejsze kawałki
- Jarmuż dokładnie oczyszczamy, wycinamy twarde łodygi i kroimy na małe kawałki
- Do miski z jabłkiem dodajemy jarmuż i posiekane migdały
- Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotowe.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
Sałatka
- Jabłko (180 g)
- Migdał (30 g)
- Jarmuż (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
Sos
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Syrop klonowy (20 g)
- Musztarda (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Miska, Nóż