Sałatka z komosy ryżowej

Sałatka z komosy ryżowej
Przygotowanie
- Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą
- Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut
- Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia
- W czasie jak się gotuje, przygotowujemy resztę składników
- Pomidorki kroimy na połówki
- Ogórka kroimy w plastry, a następnie plastry w paski
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plastry
- Do miski wkładamy komosę i dodajemy resztę pokrojonych składników
- Dodajemy oliwki, oliwę z oliwek, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz powiązanymi z nią nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Jeśli lubisz i jeśli możesz – dodaj do sałatki ugotowane na twardo jajko lub rybę. Zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się.
Komosę ryżową możesz zamienić na kaszę jaglaną lub gryczaną. Wówczas przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 100 g komosy ryżowej
- ½ cebuli (50 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- ½ cykorii (40 g)
- ⅓ ogórka zielonego (60 g)
- ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 8 czarnych lub zielonych oliwek (24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…
WIĘCEJ >Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >