logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc223c58a-8840-45f4-ab95-3e55165a8c57-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Przygotowanie

  • Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem
  • Sałatę poszarpać/porwać rękami
  • Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi
  • Paprykę pokroić w kostkę
  • Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki
  • Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
  • Granat przeciąć na pół, każdą część znowu na pół i palcami wydłubywać pestki, rozchylając skórę i błony, żeby się łatwiej do pestek dostać
  • Wszystkie składniki położyć na talerz – można po kolei i ładnie rozkładać, albo wszystko wrzucić do miski i zamieszać:)
  • Na koniec polać sosem  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki powyższego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Drugą połówkę awokado, w której jest pestka, owijamy folią spożywczą. Jeśli nie używamy od razu – chowamy do lodówki.

Pozostałą część granatu można zjeść od razu lub zostawić i dodać do jakiegoś deseru, np. w formie dekoracji.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja łososia wędzonego (100 g)
  • 3 liście sałaty lodowej (120 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ⅓ granatu (ok. 35 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >