logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serniczki z awokado o smaku limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe69d8a9-c2f0-4b5b-bba3-720db6480d58-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serniczki z awokado o smaku limonki

Przygotowanie

  • Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm.
  • Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie upewniamy się, że zmiękła i przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając z 2 łyżkami wody (może być ta od moczenia). Żelatyna nie może się bardzo podgrzać, bo będzie mieć nieprzyjemny zapach i straci część swoich właściwości.
  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonek, miód, olej kokosowy i roztopioną żelatynę. Wszystko razem blendujemy niezbyt długo do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na wyklejone wcześniej spody.
  • Przykrywamy serniczki folią spożywczą i chowamy do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje. Podajemy ze świeżymi owocami np. borówką, kiwi lub maliną.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Serniczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Masy serowej nie można zbyt długo blendować, aby nie doprowadzić do podgrzania awokado.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • 10 daktyli (50 g)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (50 g)

Masa serowa

  • 2 dojrzałe awokado (280 g)
  • Sok z 2 limonek (200 g)
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (125 g)
  • 5 listków żelatyny lub 9 g żelatyny w proszku lub innego środka żelującego w ilości potrzebnej do ścięcia 0,5 l masy

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka na muffiny, Lodówka, Rondel
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Miks wędlin z miksem sałat

Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Makaron z batatów z sosem brokułowym

Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…

WIĘCEJ >