logo
Szukaj
open close

Serniczki z awokado o smaku limonki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe69d8a9-c2f0-4b5b-bba3-720db6480d58-2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serniczki z awokado o smaku limonki

Przygotowanie

  • Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm.
  • Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie upewniamy się, że zmiękła i przekładamy do rondelka. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając z 2 łyżkami wody (może być ta od moczenia). Żelatyna nie może się bardzo podgrzać, bo będzie mieć nieprzyjemny zapach i straci część swoich właściwości.
  • Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonek, miód, olej kokosowy i roztopioną żelatynę. Wszystko razem blendujemy niezbyt długo do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek na wyklejone wcześniej spody.
  • Przykrywamy serniczki folią spożywczą i chowamy do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje. Podajemy ze świeżymi owocami np. borówką, kiwi lub maliną.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Serniczki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Masy serowej nie można zbyt długo blendować, aby nie doprowadzić do podgrzania awokado.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • Daktyl (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Wiórki kokosowe (30 g)
  • Mąka kokosowa (30 g)

Masa serowa

  • Awokado (280 g)
  • Sok z limonki (200 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (125 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Woda (20 ml)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Foremka na muffiny, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Przepis jacka

test

WIĘCEJ >

Seler naciowy z kremową pastą

Ogórki i oliwki kroimy w drobną kostkę, a następnie przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do (…)

WIĘCEJ >

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko (…)

WIĘCEJ >

Szynka w cieście francuskim

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem Z ciasta wykrajamy krążki o średnicy ok. (…)

WIĘCEJ >

Marynowane oliwki

Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) (…)

WIĘCEJ >

Sałatka luizjańska

Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na (…)

WIĘCEJ >

Roladki z fetą i szpinakiem

Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 15-20 minut wcześniej aby się rozmroził, przenosimy go na sitko i odsączamy z nadmiaru wody (…)

WIĘCEJ >

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek (…)

WIĘCEJ >

Miniquiche lorraine

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Klasyczne fondue serowe

Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy (…)

WIĘCEJ >