logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos vinaigrette

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3-7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sos vinaigrette

Przygotowanie

  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sek.

Rady dietetyka

W diecie AIP nie dodajemy pieprzu i musztardy. Przez brak musztardy sos nie będzie się emulgował (zagęszczał), przez co wyjdzie taka oliwa smakowa. Ocet możesz zastąpić cytryną. Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Uwagi

Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Sos może być przechowywany w lodówce nawet przez tydzień. Zobacz nasze pozostałe sosy, klikając w link w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ząbki świeżego czosnku (ok. 10 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżka miodu lipowego (12 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (5 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego z naturalnej fermentacji (20 ml)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Miska
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Konfitura z grzybów

Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa (quinoa) biała i czerwona

Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >