logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa76ec21-0b2d-4e86-b10f-da3c56aa034e-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso 
  • Zasmażamy przez 5 min
  • Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 min
  • Dolewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Dodajemy tymianek, oregano, bazylię, sól i pieprz
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas trzeba zamieszać
  • Po pół godzinie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Makaron z warzyw:

  • Rzodkiew myjemy pod bieżącą wodą
  • Przepuszczamy rzodkiew przez sipromat
  • Jeśli ktoś nie ma spiromatu to należy pociąć warzywa wzdłuż na plastry i wzdłuż na paski makaronowe
  • Makaron warzywny wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i podgrzewamy 1 min (nie gotujemy)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Makaron możesz przyrządzić z dowolnego, ulubionego warzywa.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia warzywnych makaronów – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 biała rzodkiew (220 g)
  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (75 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku (1 g)
  • ½ łyżeczki suszonego oregano (1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >