Szakszuka
Szakszuka
Przygotowanie
- Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach).
- Na pomidory wbić jajka i przykryć do ścięcia białka. Można posypać solą.
- Ozdobić siekaną bazylią lub całym listkami i jeść prostu z patelni 🙂
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Oregano suszone (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku