Szpinak pieczony w papryce

Szpinak pieczony w papryce
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut.
- Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe i chwilę jeszcze smażymy.
- Paprykę wypełniamy szpinakowym farszem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Autor
Lista składników
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 4 garście świeżego szpinaku (80 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >