Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Przygotowanie
Sztuka mięsa
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
- Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
- Dodajemy mięso
- Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
- Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
- Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
- Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
- Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek
Ziemniaki duszone
- Ziemniaki obrać
- Wypłukać
- Pokroić w kawałki
- Zalać gorącą wodą
- Lekko osolić
- Gotować do miękkości (około 20 minut)
- Odcedzić wodę
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
- Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
- Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni
Lista składników
Sarnina
- Woda (1000 ml)
- Sarnina udziec (500 g)
- Seler korzeń (120 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (35 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Ziemniaki
- Ziemniak (500 g)
- Pomidor (340 g)
- Żurawina konfitura (50 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tłuczek do ziemniaków