Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Przygotowanie
Ciasto:
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Ma być miękka
- Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej wyłożyć papierem)
- Nakładamy ciasto do formy (najwygodniej wilgotną dłonią przyduszać ciasto/rozpłaszczać po dni formy)
- Nakłuwamy widelcem dziurki (gęsto! Nie będzie nam się ciasto podnosić)
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
- Wkładamy po piekarnika na 15 min i będziemy mieli gotowy spód
Krem:
- Daktyle namoczyć w ½ szklanki wrzątku
- Mleko kokosowe wlać do garnka, pokruszyć czekoladę i rozpuścić na małym ogniu
- Daktyle odcedzamy na sicie, dodajemy do musu jabłkowego
- Dodajemy cynamon, rozpuszczoną czekoladę
- Miksujemy
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy i nakładamy na wystudzone ciasto
- Dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia tart z owocami.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 12
Trudność: Średni
Lista składników
Ciasto
- Masło klarowane ghee (200 g)
- Mąka gryczana (200 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
Krem
- Mus jabłkowy (750 g)
- Truskawka (200 g)
- Malina (150 g)
- Czereśnia (150 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Daktyl (50 g)
- Mąka kokosowa (36 g)
- Cynamon mielony (4 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Forma na tartę - średnica 20 cm, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko