Warzywna misa Buddy

Warzywna misa Buddy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
- Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
- Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
- Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
- W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
- Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
- Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
- Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
- Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
- W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
- Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
- Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
- Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Autor
Lista składników
- 1 mały batat (230 g)
- ½ kalafiora (400 g)
- 1 garść szpinaku (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 1 garść kiełków lucerny (15 g)
- ⅓ główki czerwonej kapusty (1000 g)
- ½ awokado (70 g)
- Sok z 1 cytryny (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Opcjonalnie 1 jabłko (180 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Przyprawy: sól, czosnek w proszku, kurkuma
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado
Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…
WIĘCEJ >Keto kulki kolorowe
Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…
WIĘCEJ >Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…
WIĘCEJ >