logo
Szukaj
open close

Warzywna misa Buddy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c5fbbcd-5354-4dcc-bf8c-802a25f8861d-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Warzywna misa Buddy

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
  • Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
  • Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  • Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
  • Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
  • Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
  • Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
  • Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
  • W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
  • Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
  • Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
  • Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kapusta czerwona (1000 g)
  • Kalafior (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Batat (230 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Awokado (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (40 ml)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Szpinak (25 g)
  • Kiełki lucerny (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Przepis jacka

test

WIĘCEJ >

Seler naciowy z kremową pastą

Ogórki i oliwki kroimy w drobną kostkę, a następnie przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do (…)

WIĘCEJ >

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko (…)

WIĘCEJ >

Szynka w cieście francuskim

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem Z ciasta wykrajamy krążki o średnicy ok. (…)

WIĘCEJ >

Marynowane oliwki

Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) (…)

WIĘCEJ >

Sałatka luizjańska

Fasolę wrzucamy do miski, zalewamy wodą (1 l wody na 150 g fasoli), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na (…)

WIĘCEJ >

Roladki z fetą i szpinakiem

Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 15-20 minut wcześniej aby się rozmroził, przenosimy go na sitko i odsączamy z nadmiaru wody (…)

WIĘCEJ >

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek (…)

WIĘCEJ >

Miniquiche lorraine

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Klasyczne fondue serowe

Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Super promocja na kurs dietetyka! 10% z kodem #lubieplacki !

X