Warzywna misa Buddy

Warzywna misa Buddy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym
- Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy
- Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki
- Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut
- W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól
- Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i opcjonalnie jabłko pokrojone w kostkę
- Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut)
- Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby
- Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą
- W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, roszponkę i kiełki)
- Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata
- Wszystko polewamy resztką soku z cytryny
- Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Kapusta czerwona (1000 g)
- Kalafior (400 g)
- Woda (250 ml)
- Batat (230 g)
- Jabłko (180 g)
- Cebula (105 g)
- Awokado (70 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (40 ml)
- Sałata roszponka (25 g)
- Szpinak (25 g)
- Kiełki lucerny (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Kurkuma w proszku (1 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku