logo
Szukaj
open close

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2abf095-05e0-4043-b310-afae38671e60-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 200 stopni
  • Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami
  • Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki)
  • Kawałki dyni układamy na blaszkach / w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do piekarnika na 45 minut
  • Seler płuczemy i kroimy w małe skośne kawałki
  • Cebulę kroimy w grube plastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy seler z cebulą przez 3 minuty
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wątróbkę kładziemy na desce i ostrym nożem kroimy skośne jak najszersze plastry
  • Rozgrzewamy czystą patelnie z łyżką tłuszczu
  • Ostrożnie kładziemy plastry wątróbki
  • Zmniejszamy ogień
  • Smażymy po 2 minuty z każdej strony
  • Solimy, pieprzymy
  • Na talerzu układamy dynię, seler z cebulą i obok wątróbkę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Wątróbkę należy kroić pod jak największym skosem, tak aby poprzecinać włókna (jeśli pokroi się ją po prostu w plastry, kawałki zrobią się twarde).

Wątróbkę powinno się przyprawiać solą i pieprzem w momencie podania jej na talerzu – w innym razie wątróbka może stać się twarda.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Wieprzowina wątroba (200 g)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry Pieczarki pokroić na ćwiartki Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki Cebulę i czosnek obrać i (…)

WIĘCEJ >