Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Przygotowanie
- Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por.
- Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty.
- Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy.
Sałatka warzywna:
- Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy.
- Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski.
- Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do sosu.
- Na końcu sałatę polewamy sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
Wątróbka
- Indyk wątróbka (150 g)
- Por (140 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sałatka warzywna
- Ogórek długi (90 g)
- Awokado (70 g)
- Sałata masłowa (70 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Szpinak (20 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (10 g)
Sos
- Koper (świeży) (24 g)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z limonki (bio) (3 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni