logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c120bb9de-581a-468f-b881-1b7107ce7176-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę
  • Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Wątróbkę delikatnie położyć na patelni i przykryć pokrywką
  • Zmniejszyć płomień i po około 4 minutach podnieść pokrywkę i przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dodać pokrojoną cebulę i jabłka
  • Dodać majeranek
  • Podsmażać około 5 min
  • Wlać ¼ szklanki zimnej wody i przykryć pokrywką
  • Dusić 10 min
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziemniaków. Zamiast ziemniaków można dodać 2-3 ogórki kiszone.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety i nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wątróbkę doprawiamy na samym końcu – tuż przed podaniem. Sól sprawia iż wątróbka stanie się twarda jeśli za wcześnie doprawi się.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g wątróbki z kaczki
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 duże jabłko (180 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • 1 łyżka majeranku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 0,5 kg ziemniaków

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na dwie połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >