Wietnamskie bun
Wietnamskie bun
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej).
- Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
- Przygotowujemy sos mieszając wszystkie płynne składniki z drobno posiekanym czosnkiem i papryczką, solimy według upodobań.
- Tarką spiralną bądź obieraczką kroimy marchewkę i ogórka na ‘makaron’.
- Zamarynowane mięso grillujemy bez tłuszczu na patelni grillowej lub na zwykłej dodając odrobinę wody.
- Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Makaron odcedzamy, dodajemy warzywa i przygotowane mięso.
- Całość polewamy sosem i podajemy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni
Lista składników
Makaron z mięsem
- Indyk pierś (150 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Marchew (20 g)
- Woda (20 ml)
Marynata
- Sok z limonki (bio) (50 g)
- Chili (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sos
- Sok z limonki (bio) (50 g)
- Woda (50 ml)
- Chili (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Miód lipowy (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw