logo
Szukaj
open close

Wołowina azjatycka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98b2e0f4-639c-4aaa-9fc8-e2ea3867e040-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina azjatycka

Przygotowanie

  • Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Marchewkę i cukinię kroimy na ‘makaron’ przy pomocy krajalnicy spiralnej, obieraczki do makaronu warzywnego lub zwykłej obieraczki (makaron wtedy przypomina tagiatelle).
  • Na patelnie wrzucamy masło. Dodajemy ‘makaron’ z odrobiną soli i smażymy. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
  • Układamy jeden obok drugiego kawałki mięsa. Grillujemy je jak steki ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
  • Po usmażeniu odstawiamy mięso na kilka minut, aby ‘odpoczęło’ i podajemy z podsmażonym warzywnym makaronem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeśli ta potrawa przypadła Ci do gustu, możesz zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia wołowiny w równie smaczny sposób – zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mięso

  • Wołowina udziec (500 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Marynata

  • Kolendra (świeża) (40 g)
  • Pasta curry czerwona (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Pasta z tamaryndowca (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Lodówka, Nóż, Obieraczka julienne, Patelnia, Patelnia grillowa, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Grzyby kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy (…)

WIĘCEJ >