Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min
- Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy zawartość patelni
- Dodajemy pokrojoną cukinię
- Wybijamy jajka
- Lekko solimy, pieprzymy, mieszamy
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min
- Po wyjęciu posypujemy pietruszką
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje potraw z kaszy gryczanej.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Cukinia zielona (200 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Kasza gryczana niepalona (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik