logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zebra bananowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72bc6778-0222-4cdb-8e1e-6ee464d21963-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zebra bananowa

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części
  • Do jednej części dodajemy kako
  • Wszystkie porcje ciasta formujemy w kulę
  • Ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy 2 białe kulki ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 minut
  • W tym czasie przygotowujemy masę bananową
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy, wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Wyjmujemy z zamrażalnika kulkę białego ciasta
  • Bierzemy miskę i tarkę i ścieramy ciasto do miski, wkładamy miskę do lodówki
  • Bierzemy drugą miskę i ścieramy czarną kulkę i wkładamy miskę do lodówki
  • Nakładamy masę bananową na podpieczony spód
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Bierzemy miski z oboma startymi ciastami
  • Sypiemy po białku linie raz białą, raz ciemną, to są nasze paski zebry
  • Zmniejszamy temperaturę piekarniku do 160 stopni
  • Wkładamy ciasto na 30 minut
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 minut
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy około 3 godziny, aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

1 kawałek ciasta to około 200 kcal.

Autor

Ajwendieta
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 1 garść cukru trzcinowego (ok. 10 g)
  • 2 płaski łyżki kakao (30 g)

Masa bananowa

  • 8 bananów (960 g)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Zamrażarka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >