logo
Szukaj
open close

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami

Przygotowanie

  • Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
  • Mięso mielimy w maszynce do mięsa
  • Solimy, pieprzymy
  • Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
  • Formujemy wrzecionowaty wałek
  • Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
  • Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
  • Obok nakładamy żurawinę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w powyższych piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje przyrządzenia zrazów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Seler korzeń (130 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (30 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Marchew (20 g)
  • Żurawina konfitura (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, (…)

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez (…)

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić (…)

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do (…)

WIĘCEJ >