logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-3-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Solimy, pieprzymy
  • Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min
  • Formujemy wrzecionowaty wałek
  • Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może być kostka, mogą być paski
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy warzywa i zasmażamy 4-5 min
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy na średnim ogniu mięso po 3 – 4 min z każdej strony (po prostu obracamy wałek mięsa w kółko)
  • Warzywa przekładamy na talerz, dodajemy mięso
  • Obok nakładamy żurawinę

Rady dietetyka

Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na zrazy – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka suszonej, niesiarkowanej żurawiny (12 g)
  • ⅓ marchewki (20 g)
  • ⅓ pietruszki (20 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >