Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać
- Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę
- Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce
- Śliwki pokroić w paseczki
- Buraki pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy marchew i pietruszkę
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy buraki
- Zalewamy bulionem
- Dodajemy liście i ziele
- Dodajemy śliwki i majeranek
- Dolewamy ocet
- Gotujemy 30 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zup buraczkowych.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Burak (300 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
- Marchew (45 g)
- Śliwka suszona (42 g)
- Czosnek (10 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw