Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Przygotowanie
- Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę
- Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min
- Wrzucamy grzyby
- Smażymy 5 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy grzybowej.
Autor
Lista składników
- 150 g różnych grzybów (im więcej, tym lepiej)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa zapiekane z serem kozim
Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy. Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…
WIĘCEJ >Golonka z dzika w kapuście duszonej
Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >Bananowo-owsiane pancakes
Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…
WIĘCEJ >