Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 min
- Dodajemy szpinak i imbir
- Mieszamy
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 15 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Możemy dodać trochę świeżej kolendry do dekoracji i polepszenia smaku zupy (już porcyjnie w każdy talerz)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. 1 porcja zupy to około 250–300 ml.
Uwagi
Zawsze warto mieć większe zapasy bulionów w lodówce, dzięki czemu przyrządzenie zupy odbywa się w bardzo szybki sposób.
Autor
Lista składników
- 100 g świeżego lub rozmrożonego szpinaku
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
- ½ piersi z kurczaka (100 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu, oleju kokosowego, masła klarowanego Ghee (ok. 8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >Frittata z sowami (kaniami)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…
WIĘCEJ >