logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfbb01fcc-5de7-4bdb-91a7-cd0645060934
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Przygotowanie

  • Bulion z mlekiem wlewamy do garnka
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować
  • Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy
  • Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy
  • Dodajemy majeranek i ocet jabłkowy
  • Gotujemy 10 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem 

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Zupę możesz podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 ugotowane, obrane buraki (240 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ¼ pietruszki (20 g)
  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1 ząbek świeżego czosnek (5 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (4 g)
  • 25 ml octu jabłkowego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >