Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
Przygotowanie
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
- Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat.
- Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę oraz sól. Smażymy wszystko razem około 10 minut.
- Wlewamy rosół i od momentu zagotowania całość trzymamy na małym ogniu przez 20 minut.
- Następnie miksujemy wszystko blenderem na gładką zupę.
- Dodajemy pokrojonego w małą kostkę łososia i gotujemy zupę kolejne 5 minut. Przelewamy do miski i posypujemy szczypiorkiem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Bulion mięsny (400 ml)
- Marchew (225 g)
- Cebula cukrowa (105 g)
- Łosoś dziki (świeży) (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Imbir korzeń (15 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw