Zupa pho
Zupa pho
Przygotowanie
- Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut.
- Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę.
- Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą.
- Podgotowane kości i prażone przyprawy wrzucamy do misy wolnowaru, zalewamy wodą i ustawiamy na tryb low na co najmniej 7 godzin (najlepiej na całą noc).
- Rano do bulionu dodajemy sok z jednej limonki i sól do smaku.
- Zupę możemy podać z ugotowaym makaronem ryżowym i grillowanym indykiem:
- Mięso marynujemy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
- Makaron zalewamy gorącą wodą i czekamy.
- Mięso grillujemy na suchej patelni lub z odrobiną wody.
- Do miseczki przekładamy gotowy makaron, zalewamy go bulionem, a na wierzch układamy kawałki indyka.
- W razie potrzeby można dodać do całości jeszcze więcej soku z limonki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni
Lista składników
Bulion
- Woda (1500 ml)
- Wieprzowina kości szpikowe (200 g)
- Cebula (105 g)
- Sok z limonki (bio) (100 g)
- Cynamon – laska (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Anyż – nasiona (1 g)
- Imbir korzeń (1 g)
Marynata do mięsa
- Sok z limonki (bio) (200 g)
- Chili (80 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (24 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (12 g)
Do podania
- Indyk pierś (600 g)
- Makaron ryżowy (400 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko, Wolnowar