logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38713d7c-90c0-4f15-bcb8-de2100d122ce-1

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do misek/talerzy
  • Można zabielić mlekiem kokosowym jeśli ktoś lubi

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potrawy.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Różne propozycje znajdziesz w przepisach powiązanych.

Jeśli jesteś na diecie mięsnej, możesz bazę przygotować na tradycyjnym bulionie, a do smażenia użyć np. smalcu gęsiego.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 litr rosołu jarskiego
  • 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 kulka gałki muszkatołowej (5 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mleko kokosowe (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >