Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
- Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do misek/talerzy
- Można zabielić mlekiem kokosowym jeśli ktoś lubi
Rady dietetyka
Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potrawy.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Różne propozycje znajdziesz w przepisach powiązanych.
Jeśli jesteś na diecie mięsnej, możesz bazę przygotować na tradycyjnym bulionie, a do smażenia użyć np. smalcu gęsiego.
Autor
Lista składników
- 1 litr rosołu jarskiego
- 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 2 cebule (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 kulka gałki muszkatołowej (5 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kaczki z szparagami
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >