logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

pudding-chia-ajwendieta-1024x683.jpg

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe by je ludzkie zęby mogły skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby ją po prostu zmielić żeby zwiększyć przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być „mądrzejsi” od matki natury i ją mielić przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?

Chia jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. Zajrzyj do naszej książki kulinarnej, w której również znajdziesz przepis na Pudding chia z musem bananowym.

Szukasz więcej naukowych faktów

Zajrzyj również do mojego artykułu na temat chia, w którym znajdziesz źródła literaturowe.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe by je ludzkie zęby mogły skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby ją po prostu zmielić żeby zwiększyć przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być „mądrzejsi” od matki natury i ją mielić przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?

Chia jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. Zajrzyj do naszej książki kulinarnej, w której również znajdziesz przepis na Pudding chia z musem bananowym.

Szukasz więcej naukowych faktów

Zajrzyj również do mojego artykułu na temat chia, w którym znajdziesz źródła literaturowe.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak mimo lepszych wyników stać się chorą osobą?

Pacjent pomimo polepszenia się wyników glukozy na czczo usłyszał od lekarza, że ma za wysoki cukier który trzeba leczyć, a jeszcze kilka dni temu był zdrowy. O tym jak zmiana norm laboratoryjnych zmienia stan zdrowia

WIĘCEJ >

Dieta a emocjonalność u dzieci

Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za

WIĘCEJ >

Co kryje jajo w sobie?

Jajo to najbardziej wartościowy pokarm ze wszystkich jakie człowiek ma do dyspozycji. Z jaja powstaje życie, a więc wszystko się od niego zaczyna. Człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białek, tłuszczów oraz węglowodanów, jak również mikro…

WIĘCEJ >

Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >