logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

seler-vs-ziemniak

Ziemniak ma więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia i więcej węglowodanów. Zatem jeśli potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Jest niestety rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan – nie polecany w chorobach autoimmunologicznych. Zawartość związków mineralnych (łącznie) mają podobną. Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Ziemniak natomiast ma więcej: witaminy B1, B3, B6, kwasu foliowego (B9), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Czym się między sobą różnią? – kliknij aby pobrać pdf

seler - ziemniak - ajwendieta

W tabeli – poza witaminami i minerałami wartości są w mg na 100g produktu. Źródło BLS, niemiecka baza danych.

Seler

W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Tzn. nie jest jej tak dużo by porównywać do cukierków, bo około 2g na 100g produktu, ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże może po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP. Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.

Ziemniak

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i zdecydowanie mniej (3 krotnie) celulozy. Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.

Podsumowując

Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera, jeśli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy. Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną.

Ciekawostka

Seler ma 82mg kwasów omega 3 i 27mg kwasów omega 6. Omega 3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA, ale to na co chciałam zwrócić uwagę to ilość ta odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). 120 kaps w promocyjnej cenie 21zł, a zawartość omega 3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega 3 z prawdziwego tranu w płynie.

Tego możesz szukać

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

Ziemniak ma więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia i więcej węglowodanów. Zatem jeśli potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Jest niestety rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan – nie polecany w chorobach autoimmunologicznych. Zawartość związków mineralnych (łącznie) mają podobną. Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Ziemniak natomiast ma więcej: witaminy B1, B3, B6, kwasu foliowego (B9), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Czym się między sobą różnią? – kliknij aby pobrać pdf

seler - ziemniak - ajwendieta

W tabeli – poza witaminami i minerałami wartości są w mg na 100g produktu. Źródło BLS, niemiecka baza danych.

Seler

W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Tzn. nie jest jej tak dużo by porównywać do cukierków, bo około 2g na 100g produktu, ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże może po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP. Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.

Ziemniak

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i zdecydowanie mniej (3 krotnie) celulozy. Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.

Podsumowując

Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera, jeśli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy. Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną.

Ciekawostka

Seler ma 82mg kwasów omega 3 i 27mg kwasów omega 6. Omega 3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA, ale to na co chciałam zwrócić uwagę to ilość ta odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). 120 kaps w promocyjnej cenie 21zł, a zawartość omega 3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega 3 z prawdziwego tranu w płynie.

Tego możesz szukać

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dlaczego należy uważać na konserwy?

Clostridium Botulinum Clostridium Botulinum jest Gram-dodatnią laseczką, wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn na naszym globie. Wyróżnić można 7 podtypów toksyny produkowanej przez te…

WIĘCEJ >

Postanowienia noworoczne – koniec 2017 roku

Koniec roku to u wielu osób czas postanowień noworocznych, ale również i podsumowania roku. Zatem i ja coś dorzucę w tym temacie. Zawsze lubiłam coś podsumowywać i przeliczać, tak jak w 2014 roku. Później chyba…

WIĘCEJ >

22 wskazówki jak być zdrowszym

Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa a trenowanie – mój przypadek

Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity! Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem,…

WIĘCEJ >