logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

seler-vs-ziemniak

Ziemniak ma więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia i więcej węglowodanów. Zatem jeśli potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Jest niestety rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan – nie polecany w chorobach autoimmunologicznych. Zawartość związków mineralnych (łącznie) mają podobną. Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Ziemniak natomiast ma więcej: witaminy B1, B3, B6, kwasu foliowego (B9), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Czym się między sobą różnią? – kliknij aby pobrać pdf

seler - ziemniak - ajwendieta

W tabeli – poza witaminami i minerałami wartości są w mg na 100g produktu. Źródło BLS, niemiecka baza danych.

Seler

W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Tzn. nie jest jej tak dużo by porównywać do cukierków, bo około 2g na 100g produktu, ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże może po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP. Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.

Ziemniak

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i zdecydowanie mniej (3 krotnie) celulozy. Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.

Podsumowując

Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera, jeśli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy. Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną.

Ciekawostka

Seler ma 82mg kwasów omega 3 i 27mg kwasów omega 6. Omega 3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA, ale to na co chciałam zwrócić uwagę to ilość ta odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). 120 kaps w promocyjnej cenie 21zł, a zawartość omega 3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega 3 z prawdziwego tranu w płynie.

Tego możesz szukać

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

Ziemniak ma więcej kalorii, co oczywiście nie ma znaczenia i więcej węglowodanów. Zatem jeśli potrzebujesz uzupełnić dietę w węglowodany – wybierz ziemniaka. Jest niestety rośliną psiankowatą, zatem podobnie jak pomidor i bakłażan – nie polecany w chorobach autoimmunologicznych. Zawartość związków mineralnych (łącznie) mają podobną. Seler ma więcej witaminy A, E, K, B2 oraz sodu i wapnia. Ziemniak natomiast ma więcej: witaminy B1, B3, B6, kwasu foliowego (B9), C oraz magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Czym się między sobą różnią? – kliknij aby pobrać pdf

seler - ziemniak - ajwendieta

W tabeli – poza witaminami i minerałami wartości są w mg na 100g produktu. Źródło BLS, niemiecka baza danych.

Seler

W selerze znajduje się sporo sacharozy – cukru prostego, a właściwie dwucukru. Tzn. nie jest jej tak dużo by porównywać do cukierków, bo około 2g na 100g produktu, ale właściwie całość węglowodanów przyswajalnych w selerze pochodzi z sacharozy. Ponadto seler jest zasobny w celulozę, której organizm ludzki nie potrafi trawić. Z powodu sacharozy i/lub celulozy po zjedzeniu selera mogą pojawić się wzdęcia. Pomocne może okazać się miksowanie (blendowanie), ale jeśli i to nie pomoże może po prostu cierpisz na nietolerancję FODMAP. Więcej o węglowodanach i składnikach roślin w aspekcie FODMAP w moim webinarium o węglowodanach.

Ziemniak

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Ziemniak ma o połowę mniej błonnika niż seler i zdecydowanie mniej (3 krotnie) celulozy. Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje się łatwostrawna.

Podsumowując

Jeśli cierpisz na nietolerancję FODMAP – wybierz ziemniaka zamiast selera, jeśli nie do końca dobrze znosisz obecność celulozy, miksuj selera lub wybieraj ziemniaka. Jeśli chcesz mieć dłużej dostępną energię, na pewno ziemniak będzie lepszy. Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunologiczną.

Ciekawostka

Seler ma 82mg kwasów omega 3 i 27mg kwasów omega 6. Omega 3 są oczywiście w postaci ALA, które muszą się przekształcić w aktywne DHA i EPA, ale to na co chciałam zwrócić uwagę to ilość ta odpowiada ilości kwasów w pewnym tranie w kapsułkach (w pewnej znanej aptece). 120 kaps w promocyjnej cenie 21zł, a zawartość omega 3 w 2 kapsułach to: EPA 64 mg, DHA 80 mg. To może lepiej się nie wygłupiać z takimi produktami, które nic nie wnoszą? W zamian za to seler, a porządne kwasy omega 3 z prawdziwego tranu w płynie.

Tego możesz szukać

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mało znane wielkie kasze

Tradycyjnym jedzeniem osób ćwiczących jest kurczak, ryż, warzywa itp. Niestety nie wiemy że tzw. superzboża mogą nam zastąpić wiele produktów.

WIĘCEJ >

Jak odżywiać dzieci?

Dziecko bardzo szybko chce spożywać to samo, co dorośli w rodzinie. Mówi się, że przykład idzie od góry, więc jeśli my dobrze się odżywiamy, to i dziecko będzie odżywiało się prawidłowo. Jeśli my pokątnie zjadamy

WIĘCEJ >

Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na…

WIĘCEJ >

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas! To przede wszystkim jej wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. Tykająca bomba, cichy zabójca. Znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie brana…

WIĘCEJ >