Skuteczny sposób na wzdęcia

Nadmiar gazów robi z twoim ciałem co chce? Wydyma brzuch, kłuje, bulgocze, pojawiają się śmierdzące bąki?
Skąd się biorą?
Wzdęcia to nadmiar gazów zgromadzonych w jelitach. Dolegliwość ta może przydarzyć się każdemu. Moi pacjenci dietetyczni najczęściej określają je jako powiększenie obwodu brzucha. Często, wspominają o towarzyszących dolegliwościach, o których szerzej mówią: uczucie ogólnego dyskomfortu w okolicy brzucha, pojawienie się bólu. Jeżeli powiększony brzuch występuje długotrwale, może być spowodowany przyrostem masy ciała lub w gorszym przypadku powiększeniem objętości narządów wewnętrznych jamy brzusznej (wątroby, śledziony itp.).
Przyczyny są bardzo różne i zależą od tego jak pracuje Twój układ pokarmowy. Jedną z przyczyn może być połykanie dużej ilości powietrza w czasie jedzenia. Zdarza Ci się jeść w pospiechu? Przez niedokładnie pogryzione jedzenie, wraz z nim powietrze dostaje się do układu pokarmowego. Warto znaleźć czas na spokojne zjedzenie posiłku, aby uniknąć nie tylko wzdęć, lecz także zgagi, czy niestrawności. Jeżeli zaobserwowałeś, że wzdęcia nasilają się po spożyciu danego produktu, to może to świadczyć o nietolerancji pokarmowej. Przy takich przypadłościach najskuteczniejsza jest dieta rotacyjno-eliminacyjna, warto to skonsultować ze specjalistą. Wpływ na pojawienie się wzdęć mają także za duże porcje posiłków. Dlatego, zawsze powinniśmy jeść tyle, aby było uczucie nasycenia, ale nie przejedzenia.
Czego unikać?
Składniki, które mogą powodować wzdęcia:
- Guma guar – substancja ta jest dodawana do produktów w celu zagęszczenia. Możemy ją znaleźć w: mleku kokosowym w kartonie, gumie do żucia
- Rośliny strączkowe
- Fast foody
- Produkty FODMAPS np. cebula, brokuł, brukselka, kapusta itp.
- Cukry
Co może przynieść ulgę?
Mieszanka ziołowa zmniejszająca wzdęcia:
- Liść melisy 50g
- Ziele krwawnika 30g
- Korzeń arcydzięgla 30g
- Kłącze tartaraku 10g
- Ziele dziurawca 10g
- Koszyczek rumianku 20g
Przygotowanie i stosowanie:
Sporządzić napar z 1 łyżki mieszanki na 1 szklankę wody wrzącej (zaparzać 30 min najlepiej w termosie). Napar pić pomiędzy posiłkami.
Autor

Kamila Lipowicz
Nadmiar gazów robi z twoim ciałem co chce? Wydyma brzuch, kłuje, bulgocze, pojawiają się śmierdzące bąki?
Skąd się biorą?
Wzdęcia to nadmiar gazów zgromadzonych w jelitach. Dolegliwość ta może przydarzyć się każdemu. Moi pacjenci dietetyczni najczęściej określają je jako powiększenie obwodu brzucha. Często, wspominają o towarzyszących dolegliwościach, o których szerzej mówią: uczucie ogólnego dyskomfortu w okolicy brzucha, pojawienie się bólu. Jeżeli powiększony brzuch występuje długotrwale, może być spowodowany przyrostem masy ciała lub w gorszym przypadku powiększeniem objętości narządów wewnętrznych jamy brzusznej (wątroby, śledziony itp.).
Przyczyny są bardzo różne i zależą od tego jak pracuje Twój układ pokarmowy. Jedną z przyczyn może być połykanie dużej ilości powietrza w czasie jedzenia. Zdarza Ci się jeść w pospiechu? Przez niedokładnie pogryzione jedzenie, wraz z nim powietrze dostaje się do układu pokarmowego. Warto znaleźć czas na spokojne zjedzenie posiłku, aby uniknąć nie tylko wzdęć, lecz także zgagi, czy niestrawności. Jeżeli zaobserwowałeś, że wzdęcia nasilają się po spożyciu danego produktu, to może to świadczyć o nietolerancji pokarmowej. Przy takich przypadłościach najskuteczniejsza jest dieta rotacyjno-eliminacyjna, warto to skonsultować ze specjalistą. Wpływ na pojawienie się wzdęć mają także za duże porcje posiłków. Dlatego, zawsze powinniśmy jeść tyle, aby było uczucie nasycenia, ale nie przejedzenia.
Czego unikać?
Składniki, które mogą powodować wzdęcia:
- Guma guar – substancja ta jest dodawana do produktów w celu zagęszczenia. Możemy ją znaleźć w: mleku kokosowym w kartonie, gumie do żucia
- Rośliny strączkowe
- Fast foody
- Produkty FODMAPS np. cebula, brokuł, brukselka, kapusta itp.
- Cukry
Co może przynieść ulgę?
Mieszanka ziołowa zmniejszająca wzdęcia:
- Liść melisy 50g
- Ziele krwawnika 30g
- Korzeń arcydzięgla 30g
- Kłącze tartaraku 10g
- Ziele dziurawca 10g
- Koszyczek rumianku 20g
Przygotowanie i stosowanie:
Sporządzić napar z 1 łyżki mieszanki na 1 szklankę wody wrzącej (zaparzać 30 min najlepiej w termosie). Napar pić pomiędzy posiłkami.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak komponować posiłki?
Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają w sklepach wiele produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się…
WIĘCEJ >Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?
Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Zdarza się niestety, że tak nie jest, chociaż każdy z nas powinien. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. Mówią: „co wchodzi jednym końcem,…
WIĘCEJ >Candida – co to takiego?
Candida – co to? Candida albicans – są to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły niegroźne pod warunkiem, że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem rozpoczyna się, gdy Candida zaczyna przerastać…
WIĘCEJ >