logo
Szukaj
open close

Śmietana – czyli co się ciekawego kryje

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Śmietana – czyli co się ciekawego kryje

smietana-2.jpg

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z „normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?

śmietana

 

Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta „co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła „nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne „składy”?

Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.

Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z „normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?

śmietana

 

Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta „co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła „nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne „składy”?

Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.

Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
21 października 2014

Tagi

Komentarzy: 3

  1. Mama 22 października 2014 o 14:08

    Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂

  2. ka212 13 listopada 2014 o 08:45

    i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy warto jeść buraki

Czy warto jeść buraki?

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto…

WIĘCEJ >

Poranek 1:20 – jak w godzinę i 20 minut się ogarnąć?

Czasami sama się zastanawiam jak to możliwe, że o poranku można zrobić tak dużo… ale wyobraź sobie sytuację, że budzisz się i… zaspałeś? Czy nie jesteś w stanie zrobić tego wszystkiego co robisz w godzinę…

WIĘCEJ >

Kwas fitynowy – wszystko co musisz wiedzieć

Kwas fitynowy TAK i NIE  Kwas fitynowy czyli heksafosforan inozytolu (heksofosforan mio-inozytolu, IP6), służy roślinie jako magazyn fosforu, w ten sposób nawet 80% fosforu w ziarnach zbóż jest trwale związanych, co czyni go niedostępnym dla…

WIĘCEJ >

6 moich zasad – jak sobie radzę z trudnymi chwilami

Czasami w życiu nie układa się tak jak sobie to wyobraziliśmy, czasami chcemy się poddać, położyć i nie wstawać, rzucić to wszystko! Jest kilka rzeczy które mi osobiście bardzo pomaga. ????1. 8-8-8 zasada harmonii 8…

WIĘCEJ >