Śmietana – czyli co się ciekawego kryje
Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z “normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?
Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta “co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła “nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne “składy”?
Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Iwona Wierzbicka
Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z “normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?
Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta “co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła “nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne “składy”?
Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Celiakia i inne nietolerancje glutenu – case study
Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem, a tymczasem okazuje się, że ciężko o jednolity schemat diagnostyczny, czy określony obraz parametrów krwi. Każdy przypadek jest inny,…
WIĘCEJ >Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?
Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.
WIĘCEJ >Człowiek je jak pies i choruje jak pies!
To jest dramat!! Karma dla psa i na pierwszym miejscu zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo, że mieszka przy człowieku to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. “Pies Canis familiaris –…
WIĘCEJ >Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić
Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na…
WIĘCEJ >
Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂
i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?
Na pewno jest tego sporo 🙂 Z tych znanych marek Zott, ma czysty skład i producent zapewniał mnie pisemnie, ale zdecydowanie preferuję Klimeko, która nie jest homogenizowana ani zagęszczana http://www.klimeko.pl/pr1.html na FB, była dyskusja o śmietanach i podano wiele fajnych producentów: to jest przy poście 20.10.2014 na tablicy: https://www.facebook.com/Ajwen.Dietetyk.Trener.Personalny