logo
Szukaj
open close

Śmietana – czyli co się ciekawego kryje

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Śmietana – czyli co się ciekawego kryje

smietana-2.jpg

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z “normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?

śmietana

 

Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta “co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła “nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne “składy”?

Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.

Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z “normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?

śmietana

 

Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta “co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła “nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne “składy”?

Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.

Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
21 października 2014

Tagi

Komentarzy: 3

  1. Mama 22 października 2014 o 14:08

    Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂

  2. ka212 13 listopada 2014 o 08:45

    i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Celiakia i inne nietolerancje glutenu – case study

Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem, a tymczasem okazuje się, że ciężko o jednolity schemat diagnostyczny, czy określony obraz parametrów krwi. Każdy przypadek jest inny,…

WIĘCEJ >

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >

Człowiek je jak pies i choruje jak pies!

To jest dramat!! Karma dla psa i na pierwszym miejscu zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo, że mieszka przy człowieku to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. “Pies Canis familiaris –…

WIĘCEJ >

Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na…

WIĘCEJ >