Śmietana – czyli co się ciekawego kryje

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z „normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?
Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta „co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła „nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne „składy”?
Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Iwona Wierzbicka
Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z „normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z tamtych lat?
Wśród kilkunastu oglądniętych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała śmietanę z dzieciństwa 🙂 Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta „co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie nie ma składu poza słowem śmietana” 🙂 – odpowiedź nadeszła „nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? a może macie swoje ulubione fantastyczne „składy”?
Ja jutro planuję się wybrać na przegląd śmietanich etykiet, foto – relacja.
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że: Cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej), mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi. To jest sytuacja nienaturalna gdyż pominięty zostaje proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną jak w przypadku „cieknącego jelita” gdzie nie strawione do końca białka przenikają do krwi stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja) – przejdź do artykułu o śmietanach.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Dlaczego należy uważać na konserwy?
Clostridium Botulinum Clostridium Botulinum jest Gram-dodatnią laseczką, wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn na naszym globie. Wyróżnić można 7 podtypów toksyny produkowanej przez te…
WIĘCEJ >22 wskazówki jak być zdrowszym
Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…
WIĘCEJ >Jak się przygotować na rower?
Przysiady ze sztangą - świetne na całe nogi plus mięśnie wzdłuż kręgosłupa. Ja robię 3 x 30. Po każdych przysiadach są od razu wspięcia na palce ze sztangą. Wspięcia na palce trenuje również pod prysznicem
WIĘCEJ >Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?
Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: „to zależy”. To zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. tego jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się…
WIĘCEJ >
Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂
i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?
Na pewno jest tego sporo 🙂 Z tych znanych marek Zott, ma czysty skład i producent zapewniał mnie pisemnie, ale zdecydowanie preferuję Klimeko, która nie jest homogenizowana ani zagęszczana http://www.klimeko.pl/pr1.html na FB, była dyskusja o śmietanach i podano wiele fajnych producentów: to jest przy poście 20.10.2014 na tablicy: https://www.facebook.com/Ajwen.Dietetyk.Trener.Personalny