Sos do sałatki
Pierwsza lekcja Przemka
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.
Potrzeba na około litr sosu:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- obieramy czosnek z łupin
- pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
- oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
- dodajemy musztardę i miód
- dodajemy ocet jabłkowy
- dodajemy czosnek
- lekko solimy i pieprzymy
- zaczynamy miksować
- blendujemy około 30 sekund
- cały czas miksując dolewamy wodę
Uwagi:
- po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
- co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂
Materiały powiązane:
Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!
Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie
Zobacz też Pawła programy kulinarne!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Paweł Jackowski
Pierwsza lekcja Przemka
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.
Potrzeba na około litr sosu:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- obieramy czosnek z łupin
- pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
- oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
- dodajemy musztardę i miód
- dodajemy ocet jabłkowy
- dodajemy czosnek
- lekko solimy i pieprzymy
- zaczynamy miksować
- blendujemy około 30 sekund
- cały czas miksując dolewamy wodę
Uwagi:
- po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
- co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂
Materiały powiązane:
Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!
Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie
Zobacz też Pawła programy kulinarne!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Paleo jadłospis 31-07-2014 weselnie
To będzie nieco dłuższy wpis ale mam nadzieję, że nie przynudzę. Po pierwsze dlatego, że było to najlepsze wesele na jakim do tej pory byłam, a po drugie by opowiedzieć jak sobie radzić w obliczu…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 27-07-2014 nalewka
Choć chcieliśmy sobie pospać po trudach podróży to nie było opcji – Krzyś jest zaprogramowany na 6:00 max 7:00. Właściwie to spałam ponad 7h, ale skoro urlop to chciałam dłużej poleżeć. Tym bardziej, że ruch…
WIĘCEJ >Smoothie – Koktaile Ajwen
Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają w sklepach wiele produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się…
WIĘCEJ >