Sos do sałatki

Pierwsza lekcja Przemka
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.
Potrzeba na około litr sosu:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- obieramy czosnek z łupin
- pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
- oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
- dodajemy musztardę i miód
- dodajemy ocet jabłkowy
- dodajemy czosnek
- lekko solimy i pieprzymy
- zaczynamy miksować
- blendujemy około 30 sekund
- cały czas miksując dolewamy wodę
Uwagi:
- po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
- co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂
Materiały powiązane:
Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!
Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie
Zobacz też Pawła programy kulinarne!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Pierwsza lekcja Przemka
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.
Potrzeba na około litr sosu:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- obieramy czosnek z łupin
- pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
- oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
- dodajemy musztardę i miód
- dodajemy ocet jabłkowy
- dodajemy czosnek
- lekko solimy i pieprzymy
- zaczynamy miksować
- blendujemy około 30 sekund
- cały czas miksując dolewamy wodę
Uwagi:
- po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
- co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂
Materiały powiązane:
Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!
Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie
Zobacz też Pawła programy kulinarne!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂 Potrzeba na jedną szyneczkę: schab,tak około 0.7 kg sól –…
WIĘCEJ >Schudnij w 30 dni z Ajwen
Zacznij z nami Twoje 30 dni do zdrowia. Schudnij bez wielkich wyrzeczeń. Łatwe zasady, małe ograniczenia, a duży efekt. Mniej chleba, miej nabiału, śniadania białkowo-tłuszczowe. Popraw swoje zdrowie w 30 dni! Wyzwanie 30 dni Jeśli…
WIĘCEJ >Smoothie – Koktaile Ajwen
Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz - jedz zielone bo mają
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 11-09-2014 antytłuszcz
Jak mam wolne to staram się wszystko na maxa załatwić przez co tak się składa że zupełnie zapominam o porze karmienia, a głód przychodzi z taka siłą, że trzęsą mi się ręce. Dzisiaj postanowiłam zawitać
WIĘCEJ >