logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zadbać o wątrobę?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Jak zadbać o wątrobę?

karczoch1-512x341.jpg

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Spełnia różnorakie funkcje, takie jak między innymi: wydzielanie żółci, potrzebnej do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów; bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.

Ważny narząd

Wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik. Syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X. Magazynuje również żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D. Nie do przeceniania jest jej rola odtruwająca  z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.

Dlatego też, niezwykle istotne jest, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji całe życie. Niestety obecnie, u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z takich przypadków jest stłuszczenie wątroby. Możemy wyróżnić 2 rodzaje tego schorzenia, a mianowicie: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Jednakże co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym, a więc współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo schorzenie to przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.

Jak najłatwiej możemy ocenić stan naszego największego gruczołu?

Zacznij od wykonania badań podstawowych. Listę badań możesz pobrać tu:

Lista-Badań-kontrolnych-AJWEN

Sprawdź: morfologię, poziom trójglicerydów, poziom glukozy i insuliny na czczo, enzymy:  alat, aspat, GGTP, poziom bilirubiny, fosfatazę zasadową, fibrynogen oraz lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL. Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – takie wskaźniki jak zwiększona echogeniczność wątroby mogą wskazywać na jej stłuszczenie. W niektórych przypadkach może być także konieczność wykonania biopsji.

Co szkodzi?

Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia ona swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić, zmieniając swoje nawyki. Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego, jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków owocowych – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki, nawet, jeżeli używasz owoców z własnego ogródka, czy działki. Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn pochodzących z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. W soku nie ma już, tak jak w całych owocach, zawartego błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i który spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane 5 porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że masz jeść dziennie 5 porcji owoców. Większość osób woli owoce niż warzywa, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać te drugie. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminuj je z diety całkowicie.

Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z diety wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.

Co pomaga?

Włącz do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego, pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem. Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina – jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj – jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w Twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Karczoch także bywa pomocny w problemach z wątrobą. Zadbaj również o prawidłowe nawodnienie Twojego organizmu – pij minimum 2 litry wody dziennie.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Spełnia różnorakie funkcje, takie jak między innymi: wydzielanie żółci, potrzebnej do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów; bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.

Ważny narząd

Wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik. Syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X. Magazynuje również żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D. Nie do przeceniania jest jej rola odtruwająca  z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.

Dlatego też, niezwykle istotne jest, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji całe życie. Niestety obecnie, u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z takich przypadków jest stłuszczenie wątroby. Możemy wyróżnić 2 rodzaje tego schorzenia, a mianowicie: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Jednakże co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym, a więc współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo schorzenie to przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.

Jak najłatwiej możemy ocenić stan naszego największego gruczołu?

Zacznij od wykonania badań podstawowych. Listę badań możesz pobrać tu:

Lista-Badań-kontrolnych-AJWEN

Sprawdź: morfologię, poziom trójglicerydów, poziom glukozy i insuliny na czczo, enzymy:  alat, aspat, GGTP, poziom bilirubiny, fosfatazę zasadową, fibrynogen oraz lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL. Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – takie wskaźniki jak zwiększona echogeniczność wątroby mogą wskazywać na jej stłuszczenie. W niektórych przypadkach może być także konieczność wykonania biopsji.

Co szkodzi?

Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia ona swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić, zmieniając swoje nawyki. Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego, jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków owocowych – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki, nawet, jeżeli używasz owoców z własnego ogródka, czy działki. Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn pochodzących z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. W soku nie ma już, tak jak w całych owocach, zawartego błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i który spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane 5 porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że masz jeść dziennie 5 porcji owoców. Większość osób woli owoce niż warzywa, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać te drugie. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminuj je z diety całkowicie.

Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z diety wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.

Co pomaga?

Włącz do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego, pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem. Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina – jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj – jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w Twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Karczoch także bywa pomocny w problemach z wątrobą. Zadbaj również o prawidłowe nawodnienie Twojego organizmu – pij minimum 2 litry wody dziennie.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
27 czerwca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gospodarka cukrowa – sprawdź czy masz cukrzycę

Aktualnie coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej. Często problem ten występuje już nawet u dzieci. Bagatelizowanie tego rodzaju zaburzeń może na przestrzeni krótszego lub dłuższego okresu czasu, wiązać się z rozwinięciem…

WIĘCEJ >

Wolisz mieć rację czy wolisz być wolna?

Kochane kobietki! Ten wpis jest do was. Czy macie czasami tak, że wszystko Was denerwuje? Winy upatrujecie we wszystkich dookoła, albo właśnie paradoksalnie tylko i wyłącznie w sobie? Twoja Wina Ulubionym powiedzeniem mojego dziecka jest…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >
Czy warto jeść dynię

Czy warto jeść dynię?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Smak dyni jest w pewnym sensie neutralny – może być jedzona zarówno na słodko,…

WIĘCEJ >