logo
Szukaj
open close

Szaszłyk z sarny i oszczędność

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Szaszłyk z sarny i oszczędność

szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy  „TYTUS”  http://dziczyzna.opole.pl/ 

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania:

45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa
  • patelnia
  • patyczki do szaszłyków

Składniki:

Szaszłyk

  • 200 g sarniny (może być gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)

Wykonanie:

Szaszłyk 

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
  • mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
  • dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
  • cebulę kroimy w plastry
  • boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
  • na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
  • gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
  • obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty

Warzywa 

  • cukinię kroimy w plastry
  • paprykę kroimy w plastry
  • cebulę kroimy w krążki
  • kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
  • grillujemy 3-4 minuty z każdej strony

Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”

Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?

  • Obejrzyj webinarium  TANIE PALEO! 
  • Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy  „TYTUS”  http://dziczyzna.opole.pl/ 

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania:

45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa
  • patelnia
  • patyczki do szaszłyków

Składniki:

Szaszłyk

  • 200 g sarniny (może być gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane

  • 1/4 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)

Wykonanie:

Szaszłyk 

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
  • mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
  • dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
  • cebulę kroimy w plastry
  • boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
  • na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
  • gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
  • obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty

Warzywa 

  • cukinię kroimy w plastry
  • paprykę kroimy w plastry
  • cebulę kroimy w krążki
  • kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
  • grillujemy 3-4 minuty z każdej strony

Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”

Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?

  • Obejrzyj webinarium  TANIE PALEO! 
  • Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w  Szkole Gotowania! 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
15 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowo – borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

Szparagi Pewnie niewielu z Was wie, że szparagi, oprócz pyrów, to złoto Wielkopolski. Ja wiem, bo jestem Poznaniakiem (Jezu jak to zabrzmiało, mój ojciec powiedziałby – starym poznaniakiem!). No dobra, nostalgia na bok. W Polsce…

WIĘCEJ >

Muffin – chleb z mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Duża forma do ciasta, 10jaj, 400g mąki kasztanowej, zmiksować. Wlewałam po trochę przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i bananami. Piekłam 60min – 180st z termoobiegiem. Można zrobić muffiny…

WIĘCEJ >

Sos do sałatki

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy

WIĘCEJ >