Szaszłyk z sarny i oszczędność

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy „TYTUS” http://dziczyzna.opole.pl/
Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi
Czas wykonania:
45 minut
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia mięsa
- patelnia
- patyczki do szaszłyków
Składniki:
Szaszłyk
- 200 g sarniny (może być gulaszowe)
- 1 biała cebula
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Warzywa grillowane
- 1/4 cukinii
- 1/2 papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)
Wykonanie:
Szaszłyk
- Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
- mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
- dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
- cebulę kroimy w plastry
- boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
- na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
- gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
- obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty
Warzywa
- cukinię kroimy w plastry
- paprykę kroimy w plastry
- cebulę kroimy w krążki
- kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
- grillujemy 3-4 minuty z każdej strony
Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”
Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?
- Obejrzyj webinarium TANIE PALEO!
- Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w Szkole Gotowania!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do szaszłyków! Więcej filmów kulinarnych na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.
Mięso mamy z punktu skupu dziczyzny, firmy „TYTUS” http://dziczyzna.opole.pl/
Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi
Czas wykonania:
45 minut
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia mięsa
- patelnia
- patyczki do szaszłyków
Składniki:
Szaszłyk
- 200 g sarniny (może być gulaszowe)
- 1 biała cebula
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Warzywa grillowane
- 1/4 cukinii
- 1/2 papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Jeśli jesteś ciekaw, czym się różni sarna od jelenia? (czy w ogóle się różni?)
Wykonanie:
Szaszłyk
- Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie
- mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy
- dzielimy mięso na 3-4 równe kulki
- cebulę kroimy w plastry
- boczek przekrawamy na pół pół, jeśli plastry są długie to na
- na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek
- gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej, lub na grillu
- obracamy go o 45 stopni co 2-3 minuty
Warzywa
- cukinię kroimy w plastry
- paprykę kroimy w plastry
- cebulę kroimy w krążki
- kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu
- grillujemy 3-4 minuty z każdej strony
Więcej informacji o mięsie przeczytasz w Pawła artykule „Współcześni Paleo myśliwi”
Co jeszcze mogło by Cię zainteresować?
- Obejrzyj webinarium TANIE PALEO!
- Jeśli chciałbyś nauczyć się zdrowo i smacznie gotować, to możesz to zrobić w Szkole Gotowania!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Placuszki kasztanowo – mangowe
Zmiksowałam jaja, mąkę kasztanową i mango. Placuszki były PYSZNE ale rozpadały się dlatego ostatecznie powstały takie malutkie. Posypałam cynamonem.
WIĘCEJ >Puree z selera i gruszek
Mistrz kucharski, Paweł Jackowski pokazuje jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś, jak każdy poznaniak jadł wuchtę pyr. Czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił puree z ziemniaków. Mając puree, nie trzeba było robić…
WIĘCEJ >Jak zrobić domowy rosół?
Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak…
WIĘCEJ >Muffin – chleb z mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Duża forma do ciasta, 10jaj, 400g mąki kasztanowej, zmiksować. Wlewałam po trochę przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i bananami. Piekłam 60min – 180st z termoobiegiem. Można zrobić muffiny…
WIĘCEJ >