logo
Szukaj
open close

Tego w Twojej diecie nie może zabraknąć! – 17 produktów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Tego w Twojej diecie nie może zabraknąć! – 17 produktów

odzywcze-produkty-w-diecie-ajwendieta

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety NIE!! Często produkty kupujemy w puszkach, paczkach, czy też już całkowicie przetworzone, natomiast pieczywo w markecie.

Jeszcze nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej epidemii chorób przewlekłych, cukrzycy, insulinooporności, chorób autoimmunizacyjnych. 50% społeczeństwa cierpi na otyłość i nadwagę! Kluczem do sukcesu jest ograniczenie (ale nie całkowita eliminacja) produktów węglowodanowych oraz przetworzonych, ale również skomponowanie swojego jadłospisu z produktów odżywczych.

To co jeść – to najczęstsze pytanie w gabinecie dietetyka!

Jeśli jesteś osobą otyłą możesz podjąć nasze wyzwanie – eliminacja zbóż, nabiału i cukry z diety. Więcej o tym przeczytasz w poście Jak schudnąć – kiedy nic nie działa. A poniżej znajdziesz listę MUST HAVE Twojej lodówki.

17 super produktów!

1. Podroby 

Wątróbka to najlepsza naturalna multiwitamina, serce zawiera dobroczynny koenzym Q10, a mózg to jedno z lepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega 3 i cholesterolu potrzebnego naszym komórkom. To Cię również może zainteresować: Wątróbka to multiwitamina.

2. Mięso czerwone z tłuszczem

Tłuszcz z pożywienia jest nam niezbędny do zdrowia. Cholesterol, którym tak często się nas straszy, tak naprawdę jest prekursorem witaminy D oraz hormonów płciowych dla kobiet oraz mężczyzn. Witaminy A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, nie mogą być wchłonięte i użyte przez organizm bez tłuszczu w diecie. Mięso z tłuszczem jest bardziej odżywcze, sycące i jeśli nie jest „spalone na wiór” działa protektycznie na układ nerwowy człowieka.

3. Dziczyzna

Dziko żyjące mięso ma lepszy skład pod względem witamin, minerałów, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych, jak również najprawdopodobniej mniejszą zawartość toksyn. Jakość mięsa i jego nasycenie tłuszczem zależą od pory roku i są idealnie dopasowane do potrzeb człowieka właśnie o danej porze roku. W mięsie dziko żyjącym można znaleźć również ważne dla człowieka kwasy omega 3.

4. Tłuste ryby i owoce morza

Bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 z naciskiem na EPA i DHA. Dodatkowo jedne z nielicznych źródeł jodu dostępnych z pożywienia, pierwiastka tak ważnego dla naszego zdrowia. Zawierają również selen czy też cynk, minerały niezbędne do poprawnego funkcjonowania tarczycy, czy odporności organizmu. Niestety z powodu dioksyn, nie powinny być jedzone częściej niż dwa razy w tygodniu.

5. Jaja

Z nich powstaje życie i znajdziesz tam wszystko czego organizm potrzebuje. Witaminy, minerały, antyooksydanty i dobroczynnych cholesterol.

6. Buliony i wywary z kości

Bardzo dobre źródło kolagenu oraz minerałów, które może okazać się genialnym „kosmetykiem” dla kobiet chcących dbać o skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo jest to świetne wsparcie dla stawów, szczególnie dla sportowców i osób z problemami kostno-stawowymi.

7. Warzywa i owoce

Warzywa są podstawą każdej diety, ponieważ są nieocenionym źródłem składników odżywczych i antyoksydantów tak ważnych do utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie. Zielone warzywa dostarczają kwasu foliowego oraz chlorofilu, które są niezbędne do detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu. Owoce to bogate źródło węglowodanów i niektórzy powinni je ograniczyć w diecie. Zarówno warzywa jak i owoce dostarczają cennego błonnika.

8. Zioła

Były i są stosowane do leczenia wielu dolegliwości, można powiedzieć, że to takie dzikożyjące warzywa. Pokrzywa dodawana do zielonych koktajli zmniejsza stany zapalne w organizmie, poprawia krew, jak również obniża poziom homocysteiny. Mniszek lekarski wspomaga układ moczowy i wzmacnia organizm. Napar z bylicy poprawia trawienie. Zioła to dar natury i warto z nich korzystać, ale warto podkreślić, że na ziołach należy się znać lub skorzystać z porad fachowca przed ich nadmierną konsumpcją.

9. Kiełki

Kiełki to mało doceniany, a zarazem prosty i tani sposób na dostarczenie sobie dużej ilości witamin, minerałów i fitozwiązków za pomocą małej ilości zieleniny. Na korzyść kiełków przemawia również fakt, że można je hodować we własnym domu i mieć dostęp do świeżej zieleniny o każdej porze roku.

10. Miód i pierzga

Miód, a przede wszystkim pierzga to bogactwo składników naturalnych wzmacniających naturalnie organizm. W przypadku miodu osoby z niewłaściwą glikemią muszą zachować ostrożność, natomiast mogą wtedy spożywać pierzgę. Pierzga zawiera białko, węglowodany, kwas mlekowy oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H, makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na, mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si, enzymy: inwertazę, katalizę, pepsynę, trypsynę, lipazę i laktazę. Zamiast sztucznych multiwitamin, warto sięgnąć właśnie po pierzgę.

11. Orzechy

Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów w tym wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, witaminę E. Można powiedzieć, że orzechy to tabletki multiwitaminowe, podobnie jak wątróbka czy pierzga. Najbardziej polecanymi orzechami w naszej strefie klimatycznej są orzechy włoskie, które swoim wyglądem przypominają mózg i na niego również fantastycznie działają. To Cię również może zainteresować: Twardy orzech do zgryzienia.

12. Pestki

Pestki dyni są znane ze swojego działania przeciwpasożytniczego oraz pozytywnego wpływu na gospodarkę hormonalną kobiet. Wszystkie pestki są źródłem antyoksydantów oraz witaminy, które mogą być cennym wsparciem dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że małe pestki takie jak chia czy siemię lniane nie są trawione przez nasz układ pokarmowy i po prostu przez niego „przelatują”, a ich rolą jest po prostu „oczyścić” jelita.

13. Oliwa z oliwek

To świetne źródło kwasów omega 9 (jednonienasyconych), ale przede wszystkim cennych składników prozdrowotnych. Oliwa łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności, skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Warto ją dodawać do sałatki.

14. Olej kokosowy

Szczególnie warto zwrócić uwagę na jego silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa również na pracę jelit – do tego zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli alternatywne (zamiast cukrów) źródło energii dla naszego organizmu. Nie należy jednak wymieniać całego tłuszczu w diecie na kokosowy, gdyż nie zawiera on niezbędnego nam cholesterolu.

15. Masło tradycyjne

Świetne źródło witamin, w szczególności A i E oraz kwasów typu CLA, o działaniu prozdrowotnym, w tym przeciwnowotworowym. Masło zwiera wiele różnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy krótkołańcuchowe, które mają bardzo pozytywny wpływ na jelita, ale również źródło cholesterolu, który jest ważny dla prawidłowej pracy mózgu.

16. Kiszonki

Poprawiają pracę jelit, wzbogacają układ pokarmowy w korzystne bakterie, dostarczają witamin i sprawiają, że wiele produktów jest lepiej strawnych. Kiszonki warto robić samodzielnie w domu, a kisić można warzywa i owoce. Kieszenie owoców może sprawić, że nie będziemy mieli po nich wzdęć.

17. Awokado

To odżywczy i „tłusty” owoc. Jest wspaniałym dodatkiem do zielonych koktajli i może zastąpić masło u osób, które mają na nie nietolerancję. Zasobny jest w kwasy omega 9, ale również mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera enzymy wspomagające trawienie oraz łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Działa korzystnie na wątrobę wspierając detoksykację organizmu.

Autor



Iwona Wierzbicka

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety NIE!! Często produkty kupujemy w puszkach, paczkach, czy też już całkowicie przetworzone, natomiast pieczywo w markecie.

Jeszcze nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej epidemii chorób przewlekłych, cukrzycy, insulinooporności, chorób autoimmunizacyjnych. 50% społeczeństwa cierpi na otyłość i nadwagę! Kluczem do sukcesu jest ograniczenie (ale nie całkowita eliminacja) produktów węglowodanowych oraz przetworzonych, ale również skomponowanie swojego jadłospisu z produktów odżywczych.

To co jeść – to najczęstsze pytanie w gabinecie dietetyka!

Jeśli jesteś osobą otyłą możesz podjąć nasze wyzwanie – eliminacja zbóż, nabiału i cukry z diety. Więcej o tym przeczytasz w poście Jak schudnąć – kiedy nic nie działa. A poniżej znajdziesz listę MUST HAVE Twojej lodówki.

17 super produktów!

1. Podroby 

Wątróbka to najlepsza naturalna multiwitamina, serce zawiera dobroczynny koenzym Q10, a mózg to jedno z lepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega 3 i cholesterolu potrzebnego naszym komórkom. To Cię również może zainteresować: Wątróbka to multiwitamina.

2. Mięso czerwone z tłuszczem

Tłuszcz z pożywienia jest nam niezbędny do zdrowia. Cholesterol, którym tak często się nas straszy, tak naprawdę jest prekursorem witaminy D oraz hormonów płciowych dla kobiet oraz mężczyzn. Witaminy A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, nie mogą być wchłonięte i użyte przez organizm bez tłuszczu w diecie. Mięso z tłuszczem jest bardziej odżywcze, sycące i jeśli nie jest „spalone na wiór” działa protektycznie na układ nerwowy człowieka.

3. Dziczyzna

Dziko żyjące mięso ma lepszy skład pod względem witamin, minerałów, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych, jak również najprawdopodobniej mniejszą zawartość toksyn. Jakość mięsa i jego nasycenie tłuszczem zależą od pory roku i są idealnie dopasowane do potrzeb człowieka właśnie o danej porze roku. W mięsie dziko żyjącym można znaleźć również ważne dla człowieka kwasy omega 3.

4. Tłuste ryby i owoce morza

Bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 z naciskiem na EPA i DHA. Dodatkowo jedne z nielicznych źródeł jodu dostępnych z pożywienia, pierwiastka tak ważnego dla naszego zdrowia. Zawierają również selen czy też cynk, minerały niezbędne do poprawnego funkcjonowania tarczycy, czy odporności organizmu. Niestety z powodu dioksyn, nie powinny być jedzone częściej niż dwa razy w tygodniu.

5. Jaja

Z nich powstaje życie i znajdziesz tam wszystko czego organizm potrzebuje. Witaminy, minerały, antyooksydanty i dobroczynnych cholesterol.

6. Buliony i wywary z kości

Bardzo dobre źródło kolagenu oraz minerałów, które może okazać się genialnym „kosmetykiem” dla kobiet chcących dbać o skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo jest to świetne wsparcie dla stawów, szczególnie dla sportowców i osób z problemami kostno-stawowymi.

7. Warzywa i owoce

Warzywa są podstawą każdej diety, ponieważ są nieocenionym źródłem składników odżywczych i antyoksydantów tak ważnych do utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie. Zielone warzywa dostarczają kwasu foliowego oraz chlorofilu, które są niezbędne do detoksykacji, czyli oczyszczania organizmu. Owoce to bogate źródło węglowodanów i niektórzy powinni je ograniczyć w diecie. Zarówno warzywa jak i owoce dostarczają cennego błonnika.

8. Zioła

Były i są stosowane do leczenia wielu dolegliwości, można powiedzieć, że to takie dzikożyjące warzywa. Pokrzywa dodawana do zielonych koktajli zmniejsza stany zapalne w organizmie, poprawia krew, jak również obniża poziom homocysteiny. Mniszek lekarski wspomaga układ moczowy i wzmacnia organizm. Napar z bylicy poprawia trawienie. Zioła to dar natury i warto z nich korzystać, ale warto podkreślić, że na ziołach należy się znać lub skorzystać z porad fachowca przed ich nadmierną konsumpcją.

9. Kiełki

Kiełki to mało doceniany, a zarazem prosty i tani sposób na dostarczenie sobie dużej ilości witamin, minerałów i fitozwiązków za pomocą małej ilości zieleniny. Na korzyść kiełków przemawia również fakt, że można je hodować we własnym domu i mieć dostęp do świeżej zieleniny o każdej porze roku.

10. Miód i pierzga

Miód, a przede wszystkim pierzga to bogactwo składników naturalnych wzmacniających naturalnie organizm. W przypadku miodu osoby z niewłaściwą glikemią muszą zachować ostrożność, natomiast mogą wtedy spożywać pierzgę. Pierzga zawiera białko, węglowodany, kwas mlekowy oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H, makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na, mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si, enzymy: inwertazę, katalizę, pepsynę, trypsynę, lipazę i laktazę. Zamiast sztucznych multiwitamin, warto sięgnąć właśnie po pierzgę.

11. Orzechy

Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów w tym wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, witaminę E. Można powiedzieć, że orzechy to tabletki multiwitaminowe, podobnie jak wątróbka czy pierzga. Najbardziej polecanymi orzechami w naszej strefie klimatycznej są orzechy włoskie, które swoim wyglądem przypominają mózg i na niego również fantastycznie działają. To Cię również może zainteresować: Twardy orzech do zgryzienia.

12. Pestki

Pestki dyni są znane ze swojego działania przeciwpasożytniczego oraz pozytywnego wpływu na gospodarkę hormonalną kobiet. Wszystkie pestki są źródłem antyoksydantów oraz witaminy, które mogą być cennym wsparciem dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że małe pestki takie jak chia czy siemię lniane nie są trawione przez nasz układ pokarmowy i po prostu przez niego „przelatują”, a ich rolą jest po prostu „oczyścić” jelita.

13. Oliwa z oliwek

To świetne źródło kwasów omega 9 (jednonienasyconych), ale przede wszystkim cennych składników prozdrowotnych. Oliwa łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności, skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Warto ją dodawać do sałatki.

14. Olej kokosowy

Szczególnie warto zwrócić uwagę na jego silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa również na pracę jelit – do tego zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, czyli alternatywne (zamiast cukrów) źródło energii dla naszego organizmu. Nie należy jednak wymieniać całego tłuszczu w diecie na kokosowy, gdyż nie zawiera on niezbędnego nam cholesterolu.

15. Masło tradycyjne

Świetne źródło witamin, w szczególności A i E oraz kwasów typu CLA, o działaniu prozdrowotnym, w tym przeciwnowotworowym. Masło zwiera wiele różnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy krótkołańcuchowe, które mają bardzo pozytywny wpływ na jelita, ale również źródło cholesterolu, który jest ważny dla prawidłowej pracy mózgu.

16. Kiszonki

Poprawiają pracę jelit, wzbogacają układ pokarmowy w korzystne bakterie, dostarczają witamin i sprawiają, że wiele produktów jest lepiej strawnych. Kiszonki warto robić samodzielnie w domu, a kisić można warzywa i owoce. Kieszenie owoców może sprawić, że nie będziemy mieli po nich wzdęć.

17. Awokado

To odżywczy i „tłusty” owoc. Jest wspaniałym dodatkiem do zielonych koktajli i może zastąpić masło u osób, które mają na nie nietolerancję. Zasobny jest w kwasy omega 9, ale również mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera enzymy wspomagające trawienie oraz łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Działa korzystnie na wątrobę wspierając detoksykację organizmu.

Autor

Iwona Wierzbicka
28 grudnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śpisz mniej niż 7 godzin? – grozi Ci otyłość i depresja!

Jeżeli przyjąć, że średnia życia to 78 lat to 25 lat z nich spędzimy śpiąc. Dla porównania 48 dni będziemy uprawiać seks. Nowoczesny styl życia, przewlekły stres, siedzący tryb życia i brak snu indukują wydzielanie…

WIĘCEJ >

Neurodegeneracja mózgu – jaki wpływ mają na nią jelita?

Neurodegeneracja mózgu jest wynikiem przedostających się toksyn do krwioobiegu i tkanek oraz przewlekłych stanów zapalnych, które mogą być efektem nawet źle dobranej aktywności fizycznej.

WIĘCEJ >

Praca z ludźmi jest piękna i trudna

Praca z ludźmi to najtrudniejsza ze wszystkich prac. Daje radość, daje smutki, wymaga siły!! SIŁY!! Empatii, zrozumienia inności, wyrozumiałości dla czyichś frustracji, którymi często jestem obrzucana. Czasami trzeba pogłaskać, czasami dać przysłowiowego kopa w tyłek,…

WIĘCEJ >

Uczulający metal

Uczulenie na nikiel Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i liczba zachorowań wzrasta, przy…

WIĘCEJ >