logo
Szukaj
open close

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

sokoterapia-ajwendieta-1024x683.jpg

Świadomość zdrowego odżywiania rośnie, wynika to z mody na zdrowy styl życia i coraz to więcej szerzących się schorzeń. Wpływ zielonych soków może mieć ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie. Spirulina i chlorella mają właściwości oczyszczające i usuwają metale ciężkie i toksyny z organizmu oraz poprawiają skład krwi, zaś acerola jest naturalną witaminą C, która wpływa na odporność.

Terapia sokami – tak czy nie?

Zielone soki ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa lub przymierza się do spożywania. Nawet jeśli sceptycznie do nich podchodził, a przeczytał choćby na portalu społecznościowym o dobroczynnym wpływie sądzi, że mogą mu pomóc na wszelkie dolegliwości.

Chlorella i spirulina

Pamiętam jakie poruszenie wywołał mój wpis, gdzie przytoczyłam słowa pacjentki „Pani Iwono, mogę pić to zielone bagno choćby do końca życia jeśli ma mi to pomóc”. Pacjentka cierpi na leukocytozę, nadmiar białych krwinek, po terapii smoothie z chlorelli, spiruliny i aceroli, parametry krwi wróciły niemal do prawidłowego poziomu. Na „terapię” składa się oczywiście nie tylko sok, ale przede wszystkim zmiana stylu życia, wraz z codzienną dietą. Niestety tego już nikt nie chciał zauważyć. Liczył się tylko sok (smoothie), jego proporcje i składniki. Niestety taki napój nie jest odpowiedni dla każdego. Chlorella i spirulina, pomimo tego że są to algi słodkowodne zawierają sporo jodu, co może wpłynąć negatywnie na tarczycę lub nasilić chorobę autoagresywną. Niektóre osoby mają nietolerancje III stopnia na algi i nie powinni ich wypijać ani spożywać w kapsułkach w ogóle.

Spirulina i chlorella słyną z właściwości oczyszczających organizm, mają zdolność do usuwania metali ciężkich oraz toksyn. Zawierają chlorofil, który poprawia skład krwi i detoksyfikowuje. Wiele osób może odczuć poprawę stosując taką miksturę w połączeniu z acerolą – naturalną witaminą C.

Terapia sokami powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnej osoby, jej chorób, jej niedoborów, jej potrzeb czy wreszcie nietolerancji pokarmowych. Zalecając terapię sokami należy przede wszystkim zdawać sobie sprawę z właściwości poszczególnych składników. 

Przeczytaj również: Zielone smoothie z wyciskarki

Remedium na wszystkie choroby

Zielone soki mają być remedium na wszystkie choroby. Niestety nie każdy może je spożywać i niestety wiele osób wie, że coś dzwoni ale nie wie, w którym kościele. Ważna jest przede wszystkim świadomość, czyli co spożywamy, co łączymy i jaki to może dać efekt. Kuracja sokami to wysoce skoncentrowane źródło składników witaminowych, mineralnych więc mogą działać jak multiwitamina, a więc można po prostu przedawkować, jak również źródło składników antyodżywczych i toksyn. Wiele roślin wytwarza toksyczne substancje w roślinach celem odstraszenia intruzów. Niestety również z powodu skażenia środowiska, to właśnie liście są największym rezerwuarem toksyn.

Tradycyjne składniki soków to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek do tego jakiś owoc lub owoce. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo. 

Jedz świadomie i bądź zdrówBrokuł i jarmuż

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, wśród warzyw – jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu.

Wg mnie spośród warzyw brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa, niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową oraz dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi.

Azotany

Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany, jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych, tych jaśniejszych liściach. Brokuł i kalafior – należy zjadać tylko różyczki. Na 30 min przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową). Pamiętaj również o dokładnym umyciu wszystkich warzyw, często powleczone są substancjami grzybobójczymi.

Szpinak i burak to bomba szczawianowa!

Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) pozbawiając nas tego cennego składnika, mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach, szczawiany mogą przedostawać się do organizmu wpływając na obniżenie poziomu glutationu naszego najsilniejszego antyoksydanta. Burak jest często polecany, zapewne z powodu koloru jako „polepszacz” składu naszej krwi, tymczasem zdecydowanie lepiej podziałał by koktajl z zielonych warzyw z odrobiną surowej wątroby, źródła żelaza hemowego, witamin z grupy B i wielu cennych enzymów. Enzymy są czynne tylko wtedy gdy są spożywane na surowo.

Rośliny psiankowate

Rośliny typu pomidor, papryka, bakłażan czy goja, pomimo cennych składników typu potas, witamina C czy likopen lub aminokwasów w przypadku goji – to rośliny psiankowate. Zawierają glikoalkoloidy, które mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i wpływać na acetylocholinę znajdującą się w mózgu, co może nasilać „cieknięcie” jelita. Ponadto glikoalkoloidy mogą stymulować układ immunologiczny co może nasilić choroby autoimmunologiczne.

Askorbinaza

Zielony ogórek dodany do koktajlu, powoduje całkowite unieczynnienie znajdującej się tam witaminy C. Dlaczego? Każdy słyszał o niewłaściwym połączeniu ogórek – pomidor. Niewiele osób jednak wie o co chodzi. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, która unieczynnia witaminę C. Do póki ogórek jest tylko pokrojony, nie jest to problem, ale jeśli ogórka zmielimy i połączymy z pozostałymi zmielonymi warzywami – cała witamina C zostanie zniszczona.

Rośliny korzeniowe

Mogą zawierać sporo toksycznych substancji, korzeń jest magazynem i akumuluje toksyny z gleby, dlatego jeśli używamy roślin typu marchew, pietruszka, seler – powinny to być warzywa ekologiczne.

Pomimo kontrowersji wokół soków istnieją w Polsce i na świecie terapie, które się na nich opierają. Terapie te działają antynowotworowo, oczyszczająco i rewitalizująco.

Terapia dr Gersona

W terapii Gersona chorzy otrzymują tylko wegetariańskie posiłki oraz dziennie 13 świeżo przygotowanych soków warzywno – owocowych. Soki przygotowywane są z organicznych produktów w specjalnych wolnoobrotowych wyciskarkach. W ten sposób uzyskuje się maksimum składników odżywczych. Soki wypijane są chwilę po wyciśnięciu. Dr Gerson w szczególności poleca soki: marchwiowy, marchwiowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz zielony z warzyw.

KAWA i jej właściwości

W terapii tej zalecana jest również lewatywa z kawy gdyż organizm podczas terapii sokami intensywnie oczyszcza się i usuwa toksyny. Kawa przenika przez jelito do wątroby, rozszerzając tam drogi żółciowe, co wpływa korzystnie na oczyszczenie wątroby i usunięcie z niej złogów i toksyn. Ponadto kafestol i kafeol, substancje znajdujące się w kawie, zwiększają aktywność S-transferazy glutationowej, odpowiedzialnej za działanie odtruwające i antyoksydacyjne, ponadto substancje te oddziałują korzystnie na enzymy wątrobowe.

Kafesto i kafeol mają działanie antynowotworowe, mogą zmniejszać oddziaływanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które powstają podczas m.in. palenia kawy oraz aflatoksyn, np. z pleśni w kawie czy orzechach. Wykazano nawet ujemną korelację między piciem kawy a występowania nowotworów jelita grubego. Wydaje się zatem, że picie kawy jak i lewatywy z kawy mogą mieć korzystne działanie na organizm, ale nie próbujcie tego sami w domu. Terapia Gersona jest wciąż uznaną na świecie terapią walki z nowotworami.

Terapia dr Dąbrowskiej

Podobne podejście do zalet warzyw i soko – terapii ma dr Dąbrowska, która oczyszcza organizm i przywraca zdrowie wielu ciężko chorym ludziom. Opracowała dietę, która ma charakter głodówki leczniczej. Stosuje się ją przez okres kilku dni do kilku tygodni maksymalnie dwa razy w roku. Terapię najlepiej wykonać w specjalnym ośrodku, pod nadzorem specjalistów.

Głodówki lecznicze wg dr Dąbrowskiej dostarczają witamin, minerałów, fitozwiązków i enzymów, a z powodu małej podaży kalorii aktywizują organizm do samoleczenia. Organizm z powodu niedoboru makroskładników, „zjada” uszkodzone struktury własnego organizmu, tym samym leczy się sam.

Obie terapie podkreślają magiczną moc warzyw i owoców, kiszonek, jako źródła witaminy C, witamin z grupy B oraz żywych kultur bakterii, jak również moc zielonych warzyw.

Pamiętajmy, że terapia powinna być zindywidualizowana, wykonana pod okiem profesjonalisty, który wie jak istotny jest rodzaj użytych składników, ich oddziaływanie na organizm, zawartość witamin, minerałów, związków aktywnych, substancji antyodżywczych i toksyn. Tylko wtedy terapia będzie skuteczna. Zapraszamy do naszego Gabinetu Dietetyki Klinicznej Ajwen: www.ajwen.pl | tel. rej. 796 122 070.

Pobierz artykuł w pdf

terapiasokamiMSTajwen

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Świadomość zdrowego odżywiania rośnie, wynika to z mody na zdrowy styl życia i coraz to więcej szerzących się schorzeń. Wpływ zielonych soków może mieć ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie. Spirulina i chlorella mają właściwości oczyszczające i usuwają metale ciężkie i toksyny z organizmu oraz poprawiają skład krwi, zaś acerola jest naturalną witaminą C, która wpływa na odporność.

Terapia sokami – tak czy nie?

Zielone soki ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa lub przymierza się do spożywania. Nawet jeśli sceptycznie do nich podchodził, a przeczytał choćby na portalu społecznościowym o dobroczynnym wpływie sądzi, że mogą mu pomóc na wszelkie dolegliwości.

Chlorella i spirulina

Pamiętam jakie poruszenie wywołał mój wpis, gdzie przytoczyłam słowa pacjentki „Pani Iwono, mogę pić to zielone bagno choćby do końca życia jeśli ma mi to pomóc”. Pacjentka cierpi na leukocytozę, nadmiar białych krwinek, po terapii smoothie z chlorelli, spiruliny i aceroli, parametry krwi wróciły niemal do prawidłowego poziomu. Na „terapię” składa się oczywiście nie tylko sok, ale przede wszystkim zmiana stylu życia, wraz z codzienną dietą. Niestety tego już nikt nie chciał zauważyć. Liczył się tylko sok (smoothie), jego proporcje i składniki. Niestety taki napój nie jest odpowiedni dla każdego. Chlorella i spirulina, pomimo tego że są to algi słodkowodne zawierają sporo jodu, co może wpłynąć negatywnie na tarczycę lub nasilić chorobę autoagresywną. Niektóre osoby mają nietolerancje III stopnia na algi i nie powinni ich wypijać ani spożywać w kapsułkach w ogóle.

Spirulina i chlorella słyną z właściwości oczyszczających organizm, mają zdolność do usuwania metali ciężkich oraz toksyn. Zawierają chlorofil, który poprawia skład krwi i detoksyfikowuje. Wiele osób może odczuć poprawę stosując taką miksturę w połączeniu z acerolą – naturalną witaminą C.

Terapia sokami powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnej osoby, jej chorób, jej niedoborów, jej potrzeb czy wreszcie nietolerancji pokarmowych. Zalecając terapię sokami należy przede wszystkim zdawać sobie sprawę z właściwości poszczególnych składników. 

Przeczytaj również: Zielone smoothie z wyciskarki

Remedium na wszystkie choroby

Zielone soki mają być remedium na wszystkie choroby. Niestety nie każdy może je spożywać i niestety wiele osób wie, że coś dzwoni ale nie wie, w którym kościele. Ważna jest przede wszystkim świadomość, czyli co spożywamy, co łączymy i jaki to może dać efekt. Kuracja sokami to wysoce skoncentrowane źródło składników witaminowych, mineralnych więc mogą działać jak multiwitamina, a więc można po prostu przedawkować, jak również źródło składników antyodżywczych i toksyn. Wiele roślin wytwarza toksyczne substancje w roślinach celem odstraszenia intruzów. Niestety również z powodu skażenia środowiska, to właśnie liście są największym rezerwuarem toksyn.

Tradycyjne składniki soków to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek do tego jakiś owoc lub owoce. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo. 

Jedz świadomie i bądź zdrówBrokuł i jarmuż

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, wśród warzyw – jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu.

Wg mnie spośród warzyw brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa, niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową oraz dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi.

Azotany

Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany, jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych, tych jaśniejszych liściach. Brokuł i kalafior – należy zjadać tylko różyczki. Na 30 min przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową). Pamiętaj również o dokładnym umyciu wszystkich warzyw, często powleczone są substancjami grzybobójczymi.

Szpinak i burak to bomba szczawianowa!

Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) pozbawiając nas tego cennego składnika, mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach, szczawiany mogą przedostawać się do organizmu wpływając na obniżenie poziomu glutationu naszego najsilniejszego antyoksydanta. Burak jest często polecany, zapewne z powodu koloru jako „polepszacz” składu naszej krwi, tymczasem zdecydowanie lepiej podziałał by koktajl z zielonych warzyw z odrobiną surowej wątroby, źródła żelaza hemowego, witamin z grupy B i wielu cennych enzymów. Enzymy są czynne tylko wtedy gdy są spożywane na surowo.

Rośliny psiankowate

Rośliny typu pomidor, papryka, bakłażan czy goja, pomimo cennych składników typu potas, witamina C czy likopen lub aminokwasów w przypadku goji – to rośliny psiankowate. Zawierają glikoalkoloidy, które mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i wpływać na acetylocholinę znajdującą się w mózgu, co może nasilać „cieknięcie” jelita. Ponadto glikoalkoloidy mogą stymulować układ immunologiczny co może nasilić choroby autoimmunologiczne.

Askorbinaza

Zielony ogórek dodany do koktajlu, powoduje całkowite unieczynnienie znajdującej się tam witaminy C. Dlaczego? Każdy słyszał o niewłaściwym połączeniu ogórek – pomidor. Niewiele osób jednak wie o co chodzi. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, która unieczynnia witaminę C. Do póki ogórek jest tylko pokrojony, nie jest to problem, ale jeśli ogórka zmielimy i połączymy z pozostałymi zmielonymi warzywami – cała witamina C zostanie zniszczona.

Rośliny korzeniowe

Mogą zawierać sporo toksycznych substancji, korzeń jest magazynem i akumuluje toksyny z gleby, dlatego jeśli używamy roślin typu marchew, pietruszka, seler – powinny to być warzywa ekologiczne.

Pomimo kontrowersji wokół soków istnieją w Polsce i na świecie terapie, które się na nich opierają. Terapie te działają antynowotworowo, oczyszczająco i rewitalizująco.

Terapia dr Gersona

W terapii Gersona chorzy otrzymują tylko wegetariańskie posiłki oraz dziennie 13 świeżo przygotowanych soków warzywno – owocowych. Soki przygotowywane są z organicznych produktów w specjalnych wolnoobrotowych wyciskarkach. W ten sposób uzyskuje się maksimum składników odżywczych. Soki wypijane są chwilę po wyciśnięciu. Dr Gerson w szczególności poleca soki: marchwiowy, marchwiowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz zielony z warzyw.

KAWA i jej właściwości

W terapii tej zalecana jest również lewatywa z kawy gdyż organizm podczas terapii sokami intensywnie oczyszcza się i usuwa toksyny. Kawa przenika przez jelito do wątroby, rozszerzając tam drogi żółciowe, co wpływa korzystnie na oczyszczenie wątroby i usunięcie z niej złogów i toksyn. Ponadto kafestol i kafeol, substancje znajdujące się w kawie, zwiększają aktywność S-transferazy glutationowej, odpowiedzialnej za działanie odtruwające i antyoksydacyjne, ponadto substancje te oddziałują korzystnie na enzymy wątrobowe.

Kafesto i kafeol mają działanie antynowotworowe, mogą zmniejszać oddziaływanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które powstają podczas m.in. palenia kawy oraz aflatoksyn, np. z pleśni w kawie czy orzechach. Wykazano nawet ujemną korelację między piciem kawy a występowania nowotworów jelita grubego. Wydaje się zatem, że picie kawy jak i lewatywy z kawy mogą mieć korzystne działanie na organizm, ale nie próbujcie tego sami w domu. Terapia Gersona jest wciąż uznaną na świecie terapią walki z nowotworami.

Terapia dr Dąbrowskiej

Podobne podejście do zalet warzyw i soko – terapii ma dr Dąbrowska, która oczyszcza organizm i przywraca zdrowie wielu ciężko chorym ludziom. Opracowała dietę, która ma charakter głodówki leczniczej. Stosuje się ją przez okres kilku dni do kilku tygodni maksymalnie dwa razy w roku. Terapię najlepiej wykonać w specjalnym ośrodku, pod nadzorem specjalistów.

Głodówki lecznicze wg dr Dąbrowskiej dostarczają witamin, minerałów, fitozwiązków i enzymów, a z powodu małej podaży kalorii aktywizują organizm do samoleczenia. Organizm z powodu niedoboru makroskładników, „zjada” uszkodzone struktury własnego organizmu, tym samym leczy się sam.

Obie terapie podkreślają magiczną moc warzyw i owoców, kiszonek, jako źródła witaminy C, witamin z grupy B oraz żywych kultur bakterii, jak również moc zielonych warzyw.

Pamiętajmy, że terapia powinna być zindywidualizowana, wykonana pod okiem profesjonalisty, który wie jak istotny jest rodzaj użytych składników, ich oddziaływanie na organizm, zawartość witamin, minerałów, związków aktywnych, substancji antyodżywczych i toksyn. Tylko wtedy terapia będzie skuteczna. Zapraszamy do naszego Gabinetu Dietetyki Klinicznej Ajwen: www.ajwen.pl | tel. rej. 796 122 070.

Pobierz artykuł w pdf

terapiasokamiMSTajwen

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor

Iwona Wierzbicka
30 października 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielone koktaile – czy są zdrowe?

Zielone koktaile i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa,…

WIĘCEJ >

Jaką wodę najlepiej pić i ile pić wody?

Ciężko jednoznacznie powiedzieć jaką wodę pić, najważniejsze żeby po prostu pić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i indywidualnych potrzeb,…

WIĘCEJ >

Grzyby – czy na prawdę nie maja żadnych wartości odżywczych?

Sporo kontrowersji wokół tych małych cudownych stworzeń. Często słyszę pytania, a w jakim celu ja mam jeść grzyby skoro one nie mają żadnych wartości odżywczych. Grzyby wykorzystywane są do walki z nowotworami i wirusami.

WIĘCEJ >

Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości

2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna.  Ludzie pradawni nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i wydoić je nie spożywali ziaren…

WIĘCEJ >