logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Uczulający metal

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Uczulający metal

niebezpieczny-metal.jpg

Uczulenie na nikiel

Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i liczba zachorowań wzrasta, przy czym częściej problem ten dotyczy kobiet.

Znajduje się on w wodzie, w powietrzu, a także w glebie i wnika do naszego organizmu przez skórę, drogi oddechowe oraz przewód pokarmowy. Biżuteria stanowi jedno z najczęstszych źródeł kontaktu z niklem. Alergię mogą wywołać również: guziki, naczynia kuchenne (sztućce i garnki), oprawki okularów, sprzączki pasków a także telefony komórkowe.  Alergia na nikiel może objawiać się w formie kontaktowego zapalenia skóry. Może jednak również przyczynić się do powstania astmy oskrzelowej i nieżytu nosa.

Kto jest najbardziej narażony?

Do czynników zwiększonego ryzyka zachorowania należą: płeć żeńska, ekspozycja zawodowa, a także atopia, czy też wczesna ekspozycja na ten pierwiastek (np. noszenie kolczyków we wczesnym okresie życia). Nie jest jednak do końca jasne, jakie są mechanizmy łączące alergię na nikiel z występowaniem atopii.  Niektóre badania pokazują, że wahania hormonalne u kobiet, zachodzące w trakcie cyklu miesiączkowego, mogą powodować nasilenie lub zmniejszenie (w fazie pęcherzykowej cyklu) objawów alergii kontaktowej. Podejrzewa się również, że rolę w powstawaniu alergii na nikiel odgrywają zaburzenia w gospodarce żelazem w organizmie.

Jak zdiagnozować?

Metody diagnostyczne, które są stosowane, to między innymi wywiad z pacjentem oraz naskórkowe testy płatkowe NTP. W celu wykrycia uczulenia stosowany jest 5 % siarczan niklu, który jest aplikowany przy pomocy 3 różnych rodzajów komór. Coraz więcej jednak pojawia się wątpliwości związanych ze stosowaniem tej metody i jej czułości. Nowe badania wskazują na największą czułość techniki ELISpot.

Dieta a nikiel

Dieta odgrywa dużą rolę w przypadku alergii na nikiel. Nie jest możliwe, aby wyeliminować z jadłospisu ten pierwiastek całkowicie, można jednak znacząco zmniejszyć jego podaż. Wchłanialność niklu z diety kształtuje się na poziomie 1-10 %. Jego zawartość w diecie ma powiązanie m.in. ze stosowaniem pestycydów i nawozów, a także z zanieczyszczeniem środowiska. Większa ilość niklu znajduje się w tkankach roślinnych, niż zwierzęcych. Do pokarmów szczególnie zasobnych w ten pierwiastek należą: owies, kukurydza, soja i sfermentowane produkty sojowe, orzeszki ziemne, wiśnie, orzechy, warzywa konserwowe, soki owocowe, kawa, herbata, kakao, wino, piwo, margaryna. Z produktów zwierzęcych: śledź, tuńczyk, sardynka, makrela; w mniejszych ilościach podroby i skorupiaki. Mniejszą ilość tego pierwiastka zawierają niektóre warzywa i owoce, np. gruszka, banan, rabarbar, brzoskwinia, pomidor, kalarepa, warzywa strączkowe (fasola, bób, soczewica, groch), szpinak, kapusta, grzyby. Układając jadłospis dla osoby cierpiącej na alergię na nikiel, należy powyższe pokarmy wyeliminować lub znacznie ograniczyć (jeżeli zawartość niklu jest w nich niższa), aby ekspozycja na ten pierwiastek była jak najniższa.

Źródła:

  1. „Mechanizmy alergii na nikiel” Ewa Czarnobilska, Krystyna Obtułowicz, Katarzyna Wsołek, Justyna Piętowska, Radosław Śpiewak. Przegląd Lekarski 2007/64/7-8
  2. „Nadwrażliwość na nikiel” Milena Wojciechowska, Joanna Kołodziejczyk, Jacek Gocki, Zbigniew Bartuzi. Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, SPZOZ im. dr. J. Biziela. Szkolenie podyplomowe.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Uczulenie na nikiel

Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i liczba zachorowań wzrasta, przy czym częściej problem ten dotyczy kobiet.

Znajduje się on w wodzie, w powietrzu, a także w glebie i wnika do naszego organizmu przez skórę, drogi oddechowe oraz przewód pokarmowy. Biżuteria stanowi jedno z najczęstszych źródeł kontaktu z niklem. Alergię mogą wywołać również: guziki, naczynia kuchenne (sztućce i garnki), oprawki okularów, sprzączki pasków a także telefony komórkowe.  Alergia na nikiel może objawiać się w formie kontaktowego zapalenia skóry. Może jednak również przyczynić się do powstania astmy oskrzelowej i nieżytu nosa.

Kto jest najbardziej narażony?

Do czynników zwiększonego ryzyka zachorowania należą: płeć żeńska, ekspozycja zawodowa, a także atopia, czy też wczesna ekspozycja na ten pierwiastek (np. noszenie kolczyków we wczesnym okresie życia). Nie jest jednak do końca jasne, jakie są mechanizmy łączące alergię na nikiel z występowaniem atopii.  Niektóre badania pokazują, że wahania hormonalne u kobiet, zachodzące w trakcie cyklu miesiączkowego, mogą powodować nasilenie lub zmniejszenie (w fazie pęcherzykowej cyklu) objawów alergii kontaktowej. Podejrzewa się również, że rolę w powstawaniu alergii na nikiel odgrywają zaburzenia w gospodarce żelazem w organizmie.

Jak zdiagnozować?

Metody diagnostyczne, które są stosowane, to między innymi wywiad z pacjentem oraz naskórkowe testy płatkowe NTP. W celu wykrycia uczulenia stosowany jest 5 % siarczan niklu, który jest aplikowany przy pomocy 3 różnych rodzajów komór. Coraz więcej jednak pojawia się wątpliwości związanych ze stosowaniem tej metody i jej czułości. Nowe badania wskazują na największą czułość techniki ELISpot.

Dieta a nikiel

Dieta odgrywa dużą rolę w przypadku alergii na nikiel. Nie jest możliwe, aby wyeliminować z jadłospisu ten pierwiastek całkowicie, można jednak znacząco zmniejszyć jego podaż. Wchłanialność niklu z diety kształtuje się na poziomie 1-10 %. Jego zawartość w diecie ma powiązanie m.in. ze stosowaniem pestycydów i nawozów, a także z zanieczyszczeniem środowiska. Większa ilość niklu znajduje się w tkankach roślinnych, niż zwierzęcych. Do pokarmów szczególnie zasobnych w ten pierwiastek należą: owies, kukurydza, soja i sfermentowane produkty sojowe, orzeszki ziemne, wiśnie, orzechy, warzywa konserwowe, soki owocowe, kawa, herbata, kakao, wino, piwo, margaryna. Z produktów zwierzęcych: śledź, tuńczyk, sardynka, makrela; w mniejszych ilościach podroby i skorupiaki. Mniejszą ilość tego pierwiastka zawierają niektóre warzywa i owoce, np. gruszka, banan, rabarbar, brzoskwinia, pomidor, kalarepa, warzywa strączkowe (fasola, bób, soczewica, groch), szpinak, kapusta, grzyby. Układając jadłospis dla osoby cierpiącej na alergię na nikiel, należy powyższe pokarmy wyeliminować lub znacznie ograniczyć (jeżeli zawartość niklu jest w nich niższa), aby ekspozycja na ten pierwiastek była jak najniższa.

Źródła:

  1. „Mechanizmy alergii na nikiel” Ewa Czarnobilska, Krystyna Obtułowicz, Katarzyna Wsołek, Justyna Piętowska, Radosław Śpiewak. Przegląd Lekarski 2007/64/7-8
  2. „Nadwrażliwość na nikiel” Milena Wojciechowska, Joanna Kołodziejczyk, Jacek Gocki, Zbigniew Bartuzi. Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, SPZOZ im. dr. J. Biziela. Szkolenie podyplomowe.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
4 kwietnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak powstrzymać wypadanie włosów?

Jedną z najczęściej występujących dolegliwości towarzyszących osobom z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą, jest wypadanie włosów. Dotyczy to zarówno osób zmagających się z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu. Zdarza się także, że chorym doskwiera również wypadanie…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >

Mąki bezglutenowe

Dwa słowa o glutenie Popyt wzmaga podaż. Na rynku coraz więcej pojawia się wszelkiego rodzaju mąk bezglutenowych. Ma to związek z kilkoma rzeczami. Rośnie świadomość ludzi, że mąki zawierające gluten, wcale nie są takie fajne,…

WIĘCEJ >

Produkty Superfoods – magiczna żywność

Superfoods, czyli super żywność, to produkty które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, poprzez zawartość składników pokarmowych mogą wywoływać konkretne oddziaływanie na organizm. Zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które mogą działać terapeutycznie w…

WIĘCEJ >