Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić
Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na ten temat) również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Ciężko o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i nawet “na oko” czystym – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety ryby słodkowodne również są dość mocno zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby – wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar połowów oraz sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
NIE KUPUJ
- ryb wędzonych
- puszkowanych
- w zalewach
- filetów rybnych
- paluszków rybnych
- ryb hodowlanych
- ryb z Bałtyku
- Tilapii, Pangi, Maślanej
- Łososia hodowlanego
KUPUJ
Jeśli lubisz ryby to jedz je 2-3 razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- ryby świeże z głową i płetwami, oczy mają być błyszczące
- ryby poławiane w morzu lub oceanie
KILKA RAD
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki), są bogatym źródłem wapnia
- nie smaż! w zamian za to duś
- nie piecz ryby w folii lub aluminium, użyj szklanego naczynia
- kupuj ryby świeże
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia, złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba, takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli, oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega 3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem od mięsa zwierząt.
Kupując rybę w sklepie, przeczytaj etykietę, sprawdź nazwę ryby, łowisko, jak również zawartość glazury jeśli jest to ryba mrożona. Czasami ryba ma tak dużo glazury, że po rozmrożeniu niewiele z niej zostaje i wtedy widać jak droga w rybie była woda.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Iwona Wierzbicka
Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na ten temat) również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Ciężko o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i nawet “na oko” czystym – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety ryby słodkowodne również są dość mocno zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby – wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar połowów oraz sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
NIE KUPUJ
- ryb wędzonych
- puszkowanych
- w zalewach
- filetów rybnych
- paluszków rybnych
- ryb hodowlanych
- ryb z Bałtyku
- Tilapii, Pangi, Maślanej
- Łososia hodowlanego
KUPUJ
Jeśli lubisz ryby to jedz je 2-3 razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- ryby świeże z głową i płetwami, oczy mają być błyszczące
- ryby poławiane w morzu lub oceanie
KILKA RAD
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki), są bogatym źródłem wapnia
- nie smaż! w zamian za to duś
- nie piecz ryby w folii lub aluminium, użyj szklanego naczynia
- kupuj ryby świeże
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia, złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba, takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli, oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega 3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem od mięsa zwierząt.
Kupując rybę w sklepie, przeczytaj etykietę, sprawdź nazwę ryby, łowisko, jak również zawartość glazury jeśli jest to ryba mrożona. Czasami ryba ma tak dużo glazury, że po rozmrożeniu niewiele z niej zostaje i wtedy widać jak droga w rybie była woda.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Ziarna chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?
Nasiona Chia Uznane są za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim bogate źródło kwasów omega 3 i z tego powodu są bardzo chętnie konsumowane. Przyrządza się z nich głównie puddingi, choć zapewne przepisów…
WIĘCEJ >Aloes – dobry na wszystko – jakie ma właściwości?
Na początek – kilka ciekawostek o aloesie: W aloesie znajdziemy ponad 75 substancji czynnych. Aloes jest źródłem „białego złota” czyli minerałów ORMUS Aloes ma zastosowanie w stomatologii, poprawia pracę układu pokarmowego, skóry i zmniejsza stany…
WIĘCEJ >Jak odżywiać dzieci?
Dziecko bardzo szybko chce spożywać to samo, co dorośli w rodzinie. Mówi się, że przykład idzie od góry, więc jeśli my dobrze się odżywiamy, to i dziecko będzie odżywiało się prawidłowo. Jeśli my pokątnie zjadamy
WIĘCEJ >Zielone koktaile – czy są zdrowe?
Zielone koktaile i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa,…
WIĘCEJ >