logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapalenie żołądka – co robić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Zapalenie żołądka – co robić?

zapaleniezoladka1-512x265.jpg

 

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się przyczynić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który zabezpiecza nas przed namnażaniem się patogenów w naszym organizmie, jest produkowany przez komórki okładzinowe żołądka kwas solny. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, patogeny mają wówczas dobre warunki do namnażania się, a powyżej pH 5 białko nie będzie mogło zostać rozłożone na aminokwasy.

Jak zdiagnozować?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka a także wykryć infekcję Helicobacter pylori  jest gastroskopia. Ważne jest, aby na 8 godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków a na 4 godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwsze kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw jak i innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie oraz duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców. Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy oraz alkoholu a także ostrych przypraw, takich jak na przykład papryka, chilli, pieprz etc. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Błonnik nierozpuszczalny zawarty w produktach zbożowych będzie działał podrażniająco na błonę śluzową, zatem produkty z tej grupy powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest zatem wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy jak najbardziej lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – nie tylko mięso, ale również owoce i warzywa. Powinny one być obrane ze skórki a także pozbawione pestek. Owoce można spożywać na przykład w formie kompotów czy musów. Jaja powinny być początkowo tylko gotowane – najlepiej na miękko, gdyż wtedy mają największa wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. Jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy chorzy powinni w początkowym etapie diety się wystrzegać. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można również wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocne w regeneracji śluzówki będą m.in. nagietek, rumianek, można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację – pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny dla regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

 

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się przyczynić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który zabezpiecza nas przed namnażaniem się patogenów w naszym organizmie, jest produkowany przez komórki okładzinowe żołądka kwas solny. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, patogeny mają wówczas dobre warunki do namnażania się, a powyżej pH 5 białko nie będzie mogło zostać rozłożone na aminokwasy.

Jak zdiagnozować?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka a także wykryć infekcję Helicobacter pylori  jest gastroskopia. Ważne jest, aby na 8 godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków a na 4 godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwsze kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw jak i innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie oraz duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców. Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy oraz alkoholu a także ostrych przypraw, takich jak na przykład papryka, chilli, pieprz etc. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Błonnik nierozpuszczalny zawarty w produktach zbożowych będzie działał podrażniająco na błonę śluzową, zatem produkty z tej grupy powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest zatem wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy jak najbardziej lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – nie tylko mięso, ale również owoce i warzywa. Powinny one być obrane ze skórki a także pozbawione pestek. Owoce można spożywać na przykład w formie kompotów czy musów. Jaja powinny być początkowo tylko gotowane – najlepiej na miękko, gdyż wtedy mają największa wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. Jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy chorzy powinni w początkowym etapie diety się wystrzegać. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można również wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocne w regeneracji śluzówki będą m.in. nagietek, rumianek, można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację – pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny dla regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
1 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak schudnąć kiedy nic nie działa? – prosta dieta!!

Ostatni czas natchnął mnie do tego by poruszyć jeszcze raz temat otyłości i odchudzania. Dzisiaj chciałabym się pochylić jednak nad osobami, które cierpią na dużą otyłość, które mają trudności w wykonywaniu codziennych czynności i im…

WIĘCEJ >

Czekoladki – idziemy w gości

Taki zwyczaj w Polsce, że jak w gości to ze słodkościami, jak dziękujemy to kupujemy czekoladki, jak na imieniny to z bombonierką, jak do dziecka to z toną słodyczy. Jak urodziny to tort, jak popołudniowa

WIĘCEJ >

22 wskazówki jak być zdrowszym

Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…

WIĘCEJ >

Dodatki do suplementów – ale po co one?

Żyjemy w czasach, w których coraz ciężej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego suplementu powinno być ocenienie go pod…

WIĘCEJ >