Zielone koktaile – czy są zdrowe?

Zielone koktaile i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE o czym przeczytasz poniżej.
Bogactwo siarki, folianów, wapnia
Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, wśród warzyw – jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu.
Wg mnie spośród warzyw brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa, niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową oraz dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi, również dzięki zawartości sulforafanu.
Kiełki
Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw uprawiaj w domu kiełki, są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.
Warzywa krzyżowe – problematyczne?
Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę, gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale… zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu, ale również innych cennych dla organizmu składników. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogate w goitrogeny są również np. soja czy kasza jaglana.
Zielone koktaile – działanie
- Antykancerogennie, szczególnie jako prewencja
- Biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych)
- Wspomagają regenerację tkanek – siarka
- Zasilają mitochondria (więcej energii)
- Dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR)
- Bogactwo kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”
- Właściwości przeciwzapalne
- Obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca
- Są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak sarkoidoza, RZS, AZS, SM
AZOTANY
Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany, jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych, tych jaśniejszych liściach. Brokuł i kalafior – należy zjadać tylko różyczki. Na 30 min przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową). Przeczytaj o tym więcej.
Szczawiany
Szpinak i burak to bomba szczawianowa!! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) pozbawiając nas tego cennego składnika, mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach, szczawiany mogą przedostawać się do organizmu wpływając na obniżenie poziomu glutationu naszego najsilniejszego antyoksydanta.
Najlepsze warzywa na zielone koktaile
- Brokuł
- Brukselka
- Kalafior
- Kapusta
- Jarmuż
- Kalarepa
- Wasabi
- Rzeżucha i inne kiełki
- Młoda pokrzywa
- Chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk)
- Awokado – jako sycący dodatek
Może Cię również zainteresować
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Iwona Wierzbicka
Zielone koktaile i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE o czym przeczytasz poniżej.
Bogactwo siarki, folianów, wapnia
Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, wśród warzyw – jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu.
Wg mnie spośród warzyw brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa, niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową oraz dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi, również dzięki zawartości sulforafanu.
Kiełki
Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw uprawiaj w domu kiełki, są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.
Warzywa krzyżowe – problematyczne?
Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę, gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale… zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu, ale również innych cennych dla organizmu składników. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogate w goitrogeny są również np. soja czy kasza jaglana.
Zielone koktaile – działanie
- Antykancerogennie, szczególnie jako prewencja
- Biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych)
- Wspomagają regenerację tkanek – siarka
- Zasilają mitochondria (więcej energii)
- Dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR)
- Bogactwo kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”
- Właściwości przeciwzapalne
- Obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca
- Są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak sarkoidoza, RZS, AZS, SM
AZOTANY
Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany, jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych, tych jaśniejszych liściach. Brokuł i kalafior – należy zjadać tylko różyczki. Na 30 min przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową). Przeczytaj o tym więcej.
Szczawiany
Szpinak i burak to bomba szczawianowa!! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) pozbawiając nas tego cennego składnika, mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach, szczawiany mogą przedostawać się do organizmu wpływając na obniżenie poziomu glutationu naszego najsilniejszego antyoksydanta.
Najlepsze warzywa na zielone koktaile
- Brokuł
- Brukselka
- Kalafior
- Kapusta
- Jarmuż
- Kalarepa
- Wasabi
- Rzeżucha i inne kiełki
- Młoda pokrzywa
- Chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk)
- Awokado – jako sycący dodatek
Może Cię również zainteresować
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Miód – podrobiony?
Miód ma wiele cennych właściwości, ale podrobiony może być samym cukrem. Jak można podrobić miód? Polecane materiały: Ciekawe materiały dotyczące walorów zdrowotnych miodu. Wątki na temat miodu na FB – Raw Food – polecam. Dlaczego…
WIĘCEJ >Dieta a emocjonalność u dzieci
Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za
WIĘCEJ >Syndrom zmęczonych nadnerczy – istnieje czy nie?
Czy coś takiego jak syndrom zmęczonych nadnerczy istnieje? Niektórzy uważają, że od nadnerczy się zaczyna i mogą one mieć wpływ na powodzenie bądź niepowodzenie w walce z chorobami autoimmunizacyjnymi, jak również są kluczowe dla przywracania…
WIĘCEJ >Martwienie się jest bez sensu!
Tak, tak wiem… No łatwo się mówi, ale co nam daje martwienie? Tracenia czasu!! Sytuacja z wczoraj…. Budzę się rano, a tu -6 st. C na zewnątrz, wczoraj miałam dzień z pacjentami, a więc dzień…
WIĘCEJ >