logo
Szukaj
open close

Jak zrobić domową wędlinę?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Jak zrobić domową wędlinę?

jak-zrobic-domowa-wedline.jpg

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂

Potrzeba na jedną szyneczkę:

  • schab,tak około 0.7 kg
  • sól – pół szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/ bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
  • posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
  • obracamy i posypujemy z drugiej strony
  • dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
  • owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
  • dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
  • na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
  • wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
  • osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
  • dłonią wcieramy sól w mięso
  • foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
  • następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
  • w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
  • to co zostało wcieramy dłońmi
  • mięso zawijamy w gazę lub bandaż
  • wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie

Paweł Jackowski  na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

 

 


Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂

Potrzeba na jedną szyneczkę:

  • schab,tak około 0.7 kg
  • sól – pół szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/ bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
  • posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
  • obracamy i posypujemy z drugiej strony
  • dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
  • owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
  • dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
  • na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
  • wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
  • osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
  • dłonią wcieramy sól w mięso
  • foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
  • następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
  • w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
  • to co zostało wcieramy dłońmi
  • mięso zawijamy w gazę lub bandaż
  • wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie

Paweł Jackowski  na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

 

 


Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo jadłospis 7-07-2014

Spałam krótko :/ chyba codziennie się powtarzam w tej kwestii. Zawsze mam tyle do zrobienia, że nie potrafię się normalnie jak "ludź" położyć spać. Awaria serwera ajwena, do tego awaria telefonu. Siedziałam i wgapiałam się

WIĘCEJ >

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

Klęska urodzaju  Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 16-07-2014 co to jest paleo

Pracowicie od rana. Stresss trwa od wczoraj. Dzisiaj środa, jutro czwartek, a w piątek trzeba się spakować, ale najpierw zrobić zakupy, pranie, prasowanie, wymienić walutę, obmyśleć co zabrać ze sobą żeby niczego nie zapomnieć ale…

WIĘCEJ >