Jak zrobić domową wędlinę?

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂
Potrzeba na jedną szyneczkę:
- schab,tak około 0.7 kg
- sól – pół szklanki
- cukier – pół szklanki
- oregano 1 łyżka
- papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
- 1 główka czosnku
- kawałek gazy/ bandaża
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
- posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
- obracamy i posypujemy z drugiej strony
- dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
- owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
- dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
- na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
- wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
- osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
- Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
- dłonią wcieramy sól w mięso
- foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
- podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
- następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
- czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
- w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
- to co zostało wcieramy dłońmi
- mięso zawijamy w gazę lub bandaż
- wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie
Paweł Jackowski na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Iwona Wierzbicka
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂
Potrzeba na jedną szyneczkę:
- schab,tak około 0.7 kg
- sól – pół szklanki
- cukier – pół szklanki
- oregano 1 łyżka
- papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
- 1 główka czosnku
- kawałek gazy/ bandaża
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
- Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
- posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
- obracamy i posypujemy z drugiej strony
- dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
- owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
- dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
- na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
- wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
- osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
- Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
- dłonią wcieramy sól w mięso
- foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
- podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
- następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
- czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
- w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
- to co zostało wcieramy dłońmi
- mięso zawijamy w gazę lub bandaż
- wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie
Paweł Jackowski na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Paleo jadłospis 7-07-2014
Spałam krótko :/ chyba codziennie się powtarzam w tej kwestii. Zawsze mam tyle do zrobienia, że nie potrafię się normalnie jak "ludź" położyć spać. Awaria serwera ajwena, do tego awaria telefonu. Siedziałam i wgapiałam się
WIĘCEJ >Co zrobić z pozostałymi warzywami?
Klęska urodzaju Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…
WIĘCEJ >Jak naostrzyć nóż?
Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 16-07-2014 co to jest paleo
Pracowicie od rana. Stresss trwa od wczoraj. Dzisiaj środa, jutro czwartek, a w piątek trzeba się spakować, ale najpierw zrobić zakupy, pranie, prasowanie, wymienić walutę, obmyśleć co zabrać ze sobą żeby niczego nie zapomnieć ale…
WIĘCEJ >