Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!
Czas wykonania:
5 godzin
Składniki na 5 litrów rosołu:
Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:
- 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
- por przekrawamy wzdłuż na pół
- cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
- czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
- warzywa wrzucamy do garnka
- dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
- dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
- po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
- zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
- dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
- gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- próbujemy i doprawiamy
Polub KuchniaAjwen na facebooku
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!
Czas wykonania:
5 godzin
Składniki na 5 litrów rosołu:
Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:
- 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
- por przekrawamy wzdłuż na pół
- cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
- czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
- warzywa wrzucamy do garnka
- dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
- dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
- po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
- zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
- dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
- gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
- próbujemy i doprawiamy
Polub KuchniaAjwen na facebooku
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Schudnij w 30 dni z Ajwen
Zacznij z nami Twoje 30 dni do zdrowia. Schudnij bez wielkich wyrzeczeń. Łatwe zasady, małe ograniczenia, a duży efekt. Mniej chleba, miej nabiału, śniadania białkowo-tłuszczowe. Popraw swoje zdrowie w 30 dni! Wyzwanie 30 dni Jeśli…
WIĘCEJ >Zioła Pawła Jackowskiego
Paweł Jackowski w Kuchni Ajwen opowiada o ziołach, które używa podczas przygotowywania dań Paleo. Pokazuje również, jak je prawidłowo przechowywać. Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv oraz na naszym profilu Kuchnia Ajwen. Jeśli…
WIĘCEJ >Co zrobić z grasicą
Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…
WIĘCEJ >Co zrobić z pozostałymi warzywami?
Klęska urodzaju Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…
WIĘCEJ >