logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domowy rosół?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Jak zrobić domowy rosół?

jak-zrobic-domowy-rosol.jpg

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!

Czas wykonania:

5 godzin

Składniki na 5 litrów rosołu:

Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:

  • 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
  • por przekrawamy wzdłuż na pół
  • cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
  • czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
  • warzywa wrzucamy do garnka
  • dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
  • dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
  • po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
  • zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
  • dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
  • gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • próbujemy i doprawiamy

Polub KuchniaAjwen  na facebooku

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak ważnym składnikiem jest dobry,esencjonalny wywar.Trzeba znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź jak to zrobić!
Więcej filmów z Pawłem ajwen.tv!

Czas wykonania:

5 godzin

Składniki na 5 litrów rosołu:

Potrzebny będzie garnek 10 litrowy:

  • 1 korpus drobiowy lub 1kg skrzydeł z kurczaka, lub pół kaczki lub kurczaka
  • 6 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 seler wielkości pięści
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 4  ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
  • marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół
  • por przekrawamy wzdłuż na pół
  • cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy)
  • czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół
  • warzywa wrzucamy do garnka
  • dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu
  • dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu
  • po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny
  • zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką
  • dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej, lub lodu)
  • gotujemy dalej, za godzinę znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • po kolejnej godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy dalej
  • próbujemy i doprawiamy

Polub KuchniaAjwen  na facebooku

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Poczytaj jak robimy Zakupy w Ajwen!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
6 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowo – borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Paweł Jackowski pokazuje jak pakować mięso do mrożenia. Niby proste prawda… ale przecież to paleo dla opornych 🙂 Nasz mistrz kuchni jest bardzo cierpliwy do swoich uczniów. Czasami tylko powie „moment, spokojne, bo nie rozumiem,…

WIĘCEJ >

Smoothie: pietruszka, cytryna, mięta

Smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do tego woda żeby dało się rozrobić. Bogactwo witaminy C. Dzięki cytrynie i mięcie – zwiększa się wydzielanie soków trawiennych. Smoothie…

WIĘCEJ >

Wolnowar

Współczesny dół ziemny Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były…

WIĘCEJ >